ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ 2ΟΥ ΚΑΙ 3ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Ν. ΑΡΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΘΕΟΣ ΑΥΛΙΔΑΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΥΛΙΔΟΣ
9 Μαΐου, 2022
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
16 Μαΐου, 2022

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Ευβοίας, σε συνεργασία με τον Διευθυντή του 3ου δημοτικού σχολείου Ν. Αρτάκης, κ. Καραγιάννη Κώστα, υλοποίησε τρίωρο βιωματικό σεμινάριο ενδυνάμωσης σε ομάδα 17 δασκάλων από το 3ο και 2ο δημοτικό σχολείο Ν. Αρτάκης, στις 10 Μαΐου 2022 με θέμα: «Ενισχύουμε τις επικοινωνιακές δεξιότητες και τα αποθέματα του εκπαιδευτικού, μέσα από τεχνικές ενεργητικής ακρόασης».
Η ίδια παρέμβαση πραγματοποιήθηκε και στις 11 Μάϊου 2022, στο δημοτικό σχολείο Βαθέος Αυλίδας, μετά από αίτημα του Διευθυντή του συγκεκριμένου σχολείου, κ. Νικολακάκη Αντώνη, με τη συμμετοχή 13 εκπαιδευτικών.
Στόχος των σεμιναρίων ήταν η ενδυνάμωση του ρόλου του εκπαιδευτικού μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση των δυνάμεων και των αξιών που ο καθένας μεταφέρει ως μέλος της σχολικής κοινότητας, δημιουργώντας μια συλλογική οντότητα που συνδιαμορφώνεται και εξελίσσεται. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο κομμάτι της επικοινωνίας, ως βασικός πυλώνας της δημιουργίας ποιοτικών σχέσεων και κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης και στους παράγοντες που την διευκολύνουν αλλά και τη δυσχεραίνουν. Οι βιωματικές ασκήσεις στις οποίες συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί, είχαν σαν επιπρόσθετο στόχο την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας και σύνδεσης, προϋποθέσεις απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, της σύνδεσης με τους μαθητές αλλά και της προσωπικής τους εξέλιξης και ανάπτυξης.
Στο τέλος της συνάντησης, έγινε παρουσίαση της τεχνικής της ενεργητικής ακρόασης ως μιας αποτελεσματικής μεθόδου επικοινωνίας με τα παιδιά στην τάξη αλλά και μεταξύ ενηλίκων, η οποία αναβαθμίζει αισθητά τις σχέσεις στη σχολική κοινότητα.
Τα σεμινάρια ανέλαβε από το Κέντρο Πρόληψης η Μαρία Κίσσα.