ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ 2ΟΥ ΚΑΙ 3ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Ν. ΑΡΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΘΕΟΣ ΑΥΛΙΔΑΣ
12 Μαΐου, 2022
“Ομαδομαζέματα-Θαλασσομαντέματα”στο 25ο δημοτικό σχολείο Χαλκίδας
25 Μαΐου, 2022

Πραγματοποιήθηκαν δύο παρεμβάσεις σε μαθητές των τμημάτων Β5 και Β2 του 1ου γυμνασίου Χαλκίδας, στο πλαίσιο του μαθήματος «Δεξιότητες».
Το αίτημα για την πρώτη παρέμβαση προήλθε από την εκπαιδευτικό Φιλοθέη Λουκά. Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας για τις εξαρτήσεις προσκάλεσε το Κέντρο Πρόληψης να κάνει μία παρέμβαση πάνω στην πρόληψη της χρήσης αλκοόλ. Η παρέμβαση είχε διάρκεια 3 διδακτικές ώρες και πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαΐου του 2022. Οι 26 μαθητές του τμήματος συμμετείχαν σε βιωματικές ασκήσεις με θέμα που αφορούσε τη στάση τους απέναντι στη χρήση αλκοόλ, τα αίτια που οδηγούν τους νέους σε λήψη αλκοόλ και την αντίστασή τους σε περιπτώσεις πίεσης από συνομηλίκους. Επίσης, έγινε αναφορά στις επιπτώσεις της χρήσης αλκοόλ στη σωματική και ψυχική υγεία. Για την ανάλυση αυτών των θεμάτων επιλέχθηκαν βιωματικές ασκήσεις σχετικά με το αλκοόλ από το υλικό «Στηρίζομαι στα Πόδια μου» (υλικό του ΟΚΑΝΑ-ΕΠΙΨΥ).
Το δεύτερο αίτημα για παρέμβαση στο τμήμα Β2 προήλθε από την εκπαιδευτικό Αμαλία Αλεξανδράκη, η οποία, επίσης, διδάσκει το μάθημα των δεξιοτήτων στο συγκεκριμένο τμήμα. Πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου 2022 σε δύο διδακτικές ώρες. Συμμετείχαν 24 μαθητές, οι οποίοι πήραν μέρος σε βιωματικές ασκήσεις με θέμα την πρόληψη φαινομένων εκφοβισμού στο σχολικό πλαίσιο.