ΒΡΑΧΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ESPAD Μάρτιος –Απρίλιος 2019
19 Απριλίου, 2019
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ESPAD Μάρτιος –Απρίλιος 2019
23 Απριλίου, 2019

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Ευβοίας πραγματοποίησε  στις 28 Μαρτίου 2019 βραχεία βιωματική παρέμβαση στους μαθητές του Γυμνασίου Προκοπίου, με αφορμή τη θεματική εβδομάδα του σχολικού έτους 2018-2019. Το αίτημα προήλθε από την καθηγήτρια κ. Έφη Κοντογιάννη, σε συνεννόηση με τον Διευθυντή του σχολείου κ. Καστριώτη και αφορούσε τη  θεματική των εξαρτήσεων.

Οι 45 μαθητές του σχολείου χωρίστηκαν σε δυο ομάδες και παρακολούθησαν μια  δίωρη-ειδικά διαμορφωμένη-βιωματική συνάντηση γύρω από τη χρήση και κατάχρηση του αλκοόλ. Αρχικά, έγινε μια σύντομη ενημέρωση στις ομάδες  για το Κέντρο Πρόληψης και τις δράσεις του και μια γνωριμία με τα στελέχη του Κέντρου, Φραντζέσκα Ακριώτη και Μαρία Κίσσα. Στη συνέχεια, τα παιδιά συμμετείχαν σε βιωματικό παιχνίδι ρόλων που αφορούσε τη χρήση αλκοόλ και την επιρροή που ασκεί η ομάδα των συνομήλικων και είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους σε συζήτηση που ακολούθησε. Αναδύθηκαν σημαντικά θέματα σχετικά με τη χρήση και την κατάχρηση του αλκοόλ, την εξαρτητική του δράση, τις συνέπειες του αλλά και το ρόλο του στην κοινωνική πραγματικότητα , τα οποία προσεγγίστηκαν από τα παιδιά με ιδιαίτερη σοβαρότητα και προβληματισμό.

Η παρέμβαση, αν και βραχεία, φάνηκε να κεντρίζει το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων  τόσο με το περιεχόμενό όσο και με τη βιωματική μορφή της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δράσεις του Κέντρου αλλά και για μελλοντική συνεργασία έδειξε και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, το οποίο λόγω και της απομακρυσμένης τοποθεσίας του δεν είχαμε επισκεφθεί στο παρελθόν.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι μετά την παρέμβαση που πραγματοποίησε στα παιδιά το Κέντρο Πρόληψης, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου συνέχισαν τις βιωματικές δράσεις στα τμήματά τους. Στο τέλος οι μαθητές δημιούργησαν δυο αφίσες με τις εντυπώσεις και τα συμπεράσματά τους από όλα αυτά που αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν στη διάρκεια της θεματικής εβδομάδας.