ΤΟ «ΟΜΑΔΟΜΑΖΕΜΑΤΑ-ΘΑΛΑΣΣΟΜΑΝΤΕΜΑΤΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΚΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΑΞΗΣ ΣΕ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
5 Απριλίου, 2023
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ 4ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
27 Απριλίου, 2023

Μετά από αίτημα της εκπαιδευτικού κ. Αθηνάς Παπίτσα, το Κέντρο Πρόληψης πραγματοποίησε παρέμβαση στους μαθητές της Ε΄ Δημοτικού του σχολείου, στις 27, 30 και 31 Μαρτίου 2023, εφαρμόζοντας το υλικό «Ομαδομαζέματα- θαλασσομαντέματα». Οι 14 μαθητές που το παρακολούθησαν, συμμετείχαν σε αρκετές δραστηριότητες για την ανάπτυξη κλίματος συνεργασίας στο πλαίσιο της τάξης τους.
Το «Ομαδομαζέματα- Θαλασσομαντέματα» προέρχεται από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ρόδου και υλοποιείται στις τάξεις της Δ΄, Ε΄, ΣΤ’ Δημοτικού και Α΄Γυμνασίου. Συνήθως πραγματοποιείται σε 6 διδακτικές ώρες από τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης. Μπορεί να γίνει, επίσης, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μετά από σχετική εκπαίδευση. Το συγκεκριμένο υλικό επιχειρεί με ένα ευχάριστο και παιδαγωγικό τρόπο να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας μέσα στην τάξη και επιδιώκει την ανάπτυξη κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων των νέων. Μέσα από παιδαγωγικές δραστηριότητες και παιχνίδια επεξεργάζεται σημαντικές έννοιες και αξίες για τη ζωή μας, όπως, η φιλία, η αποδοχή, η ασφάλεια, η αυτοεκτίμηση, η διαχείριση της σύγκρουσης, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και στην αποφυγή βλαπτικών συμπεριφορών.
Αξίζει να αναφερθεί το ευχάριστο κλείσιμο με χορό και τραγούδι σε παραδοσιακούς ρυθμούς της Μακεδονίας που προετοίμασαν και παρουσίασαν οι μαθητές/τριες της τάξης με τον συντονισμό της δασκάλας τους για να αποχαιρετήσουν το στέλεχος πρόληψης που ανάλαβε τη δράση.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η δασκάλα τους: “το τραγούδι και ο χορός είναι ευκαιρίες που μας ενώνουν σαν ομάδα και δίνει χαρά σε όλους”. Τους ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε να έχουν συνέχεια και εξέλιξη αυτές οι ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες.