ΤΟ «ΟΜΑΔΟΜΑΖΕΜΑΤΑ-ΘΑΛΑΣΣΟΜΑΝΤΕΜΑΤΑ» ΣΤΟ 19Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ
20 Οκτωβρίου, 2022
ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ
2 Νοεμβρίου, 2022

Μετά από αίτημα της εκπαιδευτικού Άννας Οταμπασίδου, με την οποία το Κέντρο Πρόληψης βρίσκεται σε σταθερή συνεργασία για την πραγματοποίηση προγραμμάτων αγωγής υγείας εδώ και αρκετά χρόνια, υλοποιήθηκαν δράσεις πάνω στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό στους μαθητές του τμήματος Δ2, στις 18 Οκτωβρίου και στις 25 Οκτωβρίου 2022. Οι 21 μαθητές που το παρακολούθησαν είχαν συμμετάσχει σε βραχεία προληπτική παρέμβαση του Κέντρου Πρόληψης τη σχολική χρονιά 2021-2022. Λόγω και της συστηματικής εφαρμογής βιωματικών ασκήσεων στην τάξη από τη συγκεκριμένη εκπαιδευτικό, οι μαθητές ήταν εξοικειωμένοι με το βιωματικό χαρακτήρα των δραστηριοτήτων και, συνεπώς, συμμετείχαν με άνεση και ενθουσιασμό.
Το «Ομαδομαζέματα- Θαλασσομαντέματα» προέρχεται από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ρόδου και υλοποιείται στις τάξεις της Δ΄, Ε΄, ΣΤ’ Δημοτικού και Α΄Γυμνασίου. Πραγματοποιείται από τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης εντός ωρολογίου προγράμματος. Μπορεί να γίνει, επίσης, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μετά από σχετική εκπαίδευση. Το συγκεκριμένο υλικό επιχειρεί με ένα ευχάριστο και παιδαγωγικό τρόπο να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας μέσα στην τάξη και επιδιώκει την ανάπτυξη κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων των μαθητών. Μέσα από παιδαγωγικές δραστηριότητες και παιχνίδια επεξεργάζεται σημαντικές έννοιες και αξίες για τη ζωή, όπως, η φιλία, η αποδοχή, η ασφάλεια, η αυτοεκτίμηση, η διαφορετικότητα, η διαχείριση της σύγκρουσης, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και στην αποφυγή βλαπτικών συμπεριφορών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω υλικό εφαρμόζεται με συστηματικό τρόπο για τέταρτη συνεχή χρονιά στα δημοτικά σχολεία της Εύβοιας.