ΤΟ «ΟΜΑΔΟΜΑΖΕΜΑΤΑ-ΘΑΛΑΣΣΟΜΑΝΤΕΜΑΤΑ» ΣΤΟ 1Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ν. ΑΡΤΑΚΗΣ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
6 Απριλίου, 2022
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Ν. ΑΡΤΑΚΗΣ
8 Απριλίου, 2022

Μετά από αίτημα της διευθύντριας κ. Ευδοκίας Ζέρβα, το Κέντρο Πρόληψης πραγματοποίησε παρεμβάσεις στους μαθητές του τμήματος της Ε2 του σχολείου, στις 16 Μαρτίου και 23 Μαρτίου 2022, εφαρμόζοντας το υλικό «Ομαδομαζέματα- θαλασσομαντέματα». Η ίδια δράση επαναλήφθηκε για τους μαθητές της ΣΤ΄ στις 28 Μαρτίου και 7 Απριλίου 2022. Οι 35 συνολικά μαθητές που το παρακολούθησαν, συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες και ιδιαίτερα στο θέμα της φιλίας εξέφρασαν προβληματισμούς και απόψεις με μεγάλη ωριμότητα για την ηλικία τους.
Το «Ομαδομαζέματα- Θαλασσομαντέματα» προέρχεται από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ρόδου και υλοποιείται στις τάξεις της Δ΄, Ε΄, ΣΤ’ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου. Συνήθως πραγματοποιείται σε 3 διδακτικές ώρες από τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης. Μπορεί να γίνει, επίσης, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μετά από σχετική εκπαίδευση. Το συγκεκριμένο υλικό επιχειρεί με ένα ευχάριστο και παιδαγωγικό τρόπο να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας μέσα στην τάξη και επιδιώκει την ανάπτυξη κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων των νέων. Μέσα από παιδαγωγικές δραστηριότητες και παιχνίδια επεξεργάζεται σημαντικές έννοιες και αξίες για τη ζωή μας, όπως, η φιλία, η αποδοχή, η ασφάλεια, η αυτοεκτίμηση, η διαχείριση της σύγκρουσης, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και στην αποφυγή βλαπτικών συμπεριφορών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω υλικό εφαρμόζεται με συστηματικό τρόπο από το έτος 2019 στα δημοτικά σχολεία της Εύβοιας.