ΤΟ «ΟΜΑΔΟΜΑΖΕΜΑΤΑ-ΘΑΛΑΣΣΟΜΑΝΤΕΜΑΤΑ» ΣΤΟ 3Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΨΑΧΝΩΝ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
14 Δεκεμβρίου, 2021
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΥΛΙΚΟ: «ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ»
21 Δεκεμβρίου, 2021

Μετά από αίτημα της εκπαιδευτικού κ. Αρβανιτά και σε συνεννόηση με τον διευθυντή του σχολείου, το Κέντρο Πρόληψης πραγματοποίησε παρέμβαση στους μαθητές των δύο τμημάτων της Ε΄ Δημοτικού του σχολείου, στις 30 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου 2021, εφαρμόζοντας το υλικό «Ομαδομαζέματα- θαλασσομαντέματα». Η ίδια δράση επαναλήφθηκε για τους μαθητές της ΣΤ΄ στις 8 και 14 Δεκεμβρίου 2021. Οι 44 συνολικά μαθητές που το παρακολούθησαν, συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες με ενθουσιασμό και ενδιαφέρον. Αξίζει να σημειωθεί η άριστη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της τάξης, οι οποίοι διέθεσαν αρκετές από τις ώρες των μαθημάτων τους προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.
Το «Ομαδομαζέματα- Θαλασσομαντέματα» προέρχεται από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ρόδου και υλοποιείται στις τάξεις της Δ΄, Ε΄, ΣΤ’ Δημοτικού και Α΄Γυμνασίου. Συνήθως πραγματοποιείται σε 6 διδακτικές ώρες ανά τμήμα από τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης. Μπορεί να γίνει, επίσης, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μετά από σχετική εκπαίδευση. Το συγκεκριμένο υλικό επιχειρεί με ένα ευχάριστο και παιδαγωγικό τρόπο να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας μέσα στην τάξη και επιδιώκει την ανάπτυξη κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων των νέων. Μέσα από παιδαγωγικές δραστηριότητες και παιχνίδια επεξεργάζεται σημαντικές έννοιες και αξίες για τη ζωή μας, όπως, η φιλία, η αποδοχή, η ασφάλεια, η αυτοεκτίμηση, η διαχείριση της σύγκρουσης, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και στην αποφυγή βλαπτικών συμπεριφορών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω υλικό εφαρμόζεται με συστηματικό τρόπο από το έτος 2019 στα δημοτικά σχολεία της Εύβοιας.