ΤΟ «ΟΜΑΔΟΜΑΖΕΜΑΤΑ-ΘΑΛΑΣΣΟΜΑΝΤΕΜΑΤΑ» ΣΤΟ 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

17 Νοεμβρίου, 2020
Συμμετοχή στο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για τη Δικτύωση Σχολείων μέσω της Δράσης Μ.Ν.Α.Ε.
24 Μαρτίου, 2021

Μετά από αίτημα της διευθύντριας του σχολείου κ. Αγγελικής Φραντζεσκίδου  και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της Δ΄ τάξης, το Κέντρο Πρόληψης Ευβοίας πραγματοποίησε παρέμβαση στους μαθητές και των δύο τμημάτων της Δ΄ δημοτικού του σχολείου, σε 7 διδακτικές ώρες ανά τμήμα, τη χρονική περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου του 2020, εφαρμόζοντας το υλικό «Ομαδομαζέματα- θαλασσομαντέματα».Οι 49 συνολικά μαθητές που το παρακολούθησαν, συμμετείχαν ενεργά σε όλες  τις δραστηριότητες με ενθουσιασμό και ενδιαφέρον. Αξίζει να σημειωθεί η άριστη συνεργασία με τη διευθύντρια του δημοτικού, η οποία υποστηρίζει τις προληπτικές παρεμβάσεις του Κέντρου Πρόληψης εδώ και αρκετά χρόνια και η οποία διέθεσε αρκετές από τις ώρες των μαθημάτων των μαθητών προκειμένου να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένα το πρόγραμμα.

Το «Ομαδομαζέματα-Θαλασσομαντέματα» προέρχεται από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ρόδου και υλοποιείται στις τάξεις της Δ΄, Ε΄, ΣΤ’ Δημοτικού και Α΄Γυμνασίου. Συνήθως πραγματοποιείται σε 4 διδακτικές ώρες από τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης. Μπορεί να γίνει, επίσης,  σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μετά από σχετική εκπαίδευση. Το συγκεκριμένο υλικό επιχειρεί με ένα ευχάριστο και παιδαγωγικό τρόπο να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας μέσα στην τάξη και επιδιώκει την ανάπτυξη κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων των νέων. Μέσα από παιδαγωγικές δραστηριότητες και παιχνίδια επεξεργάζεται σημαντικές έννοιες και αξίες για τη ζωή μας, όπως, η φιλία, η αποδοχή, η ασφάλεια, η αυτοεκτίμηση, η διαχείριση της σύγκρουσης, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και στην αποφυγή βλαπτικών συμπεριφορών.

Την υλοποίηση του προγράμματος στο 7ο δημοτικό σχολείο ανέλαβαν από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου, η Φραντζέσκα Ακριώτη και η Ελένη Ευθυμιάδου.