ΤΟ «ΟΜΑΔΟΜΑΖΕΜΑΤΑ-ΘΑΛΑΣΣΟΜΑΝΤΕΜΑΤΑ» ΣΤΟ 1Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ν. ΑΡΤΑΚΗΣ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ 4Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ν. ΑΡΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
21 Μαρτίου, 2024
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ 21ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
26 Μαρτίου, 2024

Μετά από αίτημα της διευθύντριας κ. Μαυρογένη, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ευβοίας πραγματοποίησε παρεμβάσεις στους μαθητές της Ε΄ τάξης του σχολείου, στις 23 Ιανουαρίου και 26 Ιανουαρίου 2024 (στο Ε1) και στις 13 και 21 Μαρτίου 2024 (στο Ε2), εφαρμόζοντας το υλικό «Ομαδομαζέματα-θαλασσομαντέματα». Οι μαθητές ανά τάξη συμμετείχαν σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι: «ταξίδεψαν» σε 12 νησιά με παράξενα ονόματα που θυμίζουν τον άνθρωπο, τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους. Ξεκίνησαν από το νησί του Σήμερα, με τελικό προορισμό το νησί των Θησαυρών. Κάθε φορά που «αγκυροβολούσαν» σε ένα νησί προκειμένου να συνεχίσουν το «ταξίδι» τους θα έπρεπε να συμμετάσχουν σε κάποιες δραστηριότητες που υπέβαλαν οι «κάτοικοι του νησιού» προκειμένου να γνωρίσουν κάτι απ’ την ταυτότητά του.
Οι δραστηριότητες αυτές επεξεργάζονται σημαντικές έννοιες και αξίες για τη ζωή, όπως, η φιλία, η αποδοχή, η ασφάλεια, η αυτοεκτίμηση, η διαχείριση της σύγκρουσης μεταξύ συνομηλίκων, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και στην πρόληψη εκδήλωσης δύσκολων ή βλαπτικών συμπεριφορών. Επίσης, το συγκεκριμένο υλικό επιχειρεί με ένα ευχάριστο και παιδαγωγικό τρόπο να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας μέσα στην τάξη και επιδιώκει την ανάπτυξη των κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων των παιδιών.
Tο παρακολούθησαν συνολικά 29 μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες και είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν πιο στενές σχέσεις συνεργασίας με τους συμμαθητές τους στην τάξη. Αξίζει να σημειωθεί η άριστη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των δύο τάξεων, οι οποίοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία του προγράμματος.