«ΤΑΞΙΔΙ ΣΤ’ ΟΝΕΙΡΟ» ΣΤΟ 4Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ν. ΑΡΤΑΚΗΣ

ΒΡΑΧΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ν. ΑΡΤΑΚΗΣ
15 Ιουνίου, 2022
ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
22 Ιουνίου, 2022

Το 4ο Νηπιαγωγείο Ν. Αρτάκης υλοποίησε, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2021-2022, το εκπαιδευτικό υλικό, «Ταξίδι στ’ όνειρο» που δημιούργησε το Κέντρο Πρόληψης Κηφισιάς «ΠΡΟΝΟΗ» και συμπεριλαμβάνεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας του Κέντρου Εκπαίδευσης του ΟΚΑΝΑ «Το Σχολείο που Ονειρεύομαι». Το πρόγραμμα βασίζεται στο μοντέλο της Συστημικής Καταξιωτικής Διερεύνησης και εστιάζει στην ενίσχυση της σχέσης των παιδιών με τους συνομηλίκους τους και στη σύνδεση των μαθητών με τα αποθέματα, τις ικανότητες και τις αξίες τους ώστε, με τη βοήθεια των ενηλίκων -υποστηρικτών, να δημιουργήσουν ένα σχολείο φροντίδας, συνεργατικότητας και υποστήριξης.
Οι 4 νηπιαγωγοί του σχολείου εκπαιδεύτηκαν πάνω στο συγκεκριμένο υλικό τον Νοέμβριο του 2021 από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ευβοίας.
Με οδηγό τις βιωματικές δραστηριότητες του προγράμματος αλλά και τις ιδέες των εκπαιδευτικών που εμπλούτισαν το υλικό, οι μαθητές των 2 τμημάτων του νηπιαγωγείου δημιούργησαν τον ήλιο των αξιών της ομάδας τους, το δέντρο της υπερηφάνειας, την χώρα των ονείρων τους, τον ιστό της αληθινής φιλίας κ.α. Επίσης, τα παιδιά στόλισαν -μεταμόρφωσαν διάφορές γωνιές του σχολείου τους με τις δημιουργίες τους και με κάποιες από αυτές «έντυσαν» το σκηνικό της καλοκαιρινής αποχαιρετιστήριας γιορτής του νηπιαγωγείου που παρακολούθησαν και οι γονείς τους.
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, τα νηπιάκια απόλαυσαν το πρόγραμμα, συμμετείχαν με κέφι και ενθουσιασμό στις δραστηριότητες, προβληματίστηκαν, αντάλλαξαν σκέψεις, εξέφρασαν ελεύθερα και δημιουργικά τις απόψεις τους και ήρθαν ακόμη πιο κοντά με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.
Τελικά, το 4ο Νηπιαγωγείο Ν. Αρτάκης, με την καθοδήγηση της κας Ελένης, της κας Άννας, της κας Μαίρης και του κ. Λευτέρη και τη συμμετοχή των 50 μικρών μαθητών του κατάφερε να «ταξιδέψει στ’ όνειρο» και «να ονειρευτεί» μέσα από τις αξίες της αγάπης, της φροντίδας, της συνεργασίας, της φιλίας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού και της δημιουργικότητας. Αξίες βασικές και απλές, αλλά ταυτόχρονα ανεκτίμητες και καθοριστικές για την ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη και το υγιές μεγάλωμα των μικρών μας παιδιών.
Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς για το υλικό και την ανατροφοδότηση που μας παρείχαν και τους ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και πάντα να μπορούν να «ταξιδεύουν» με πυξίδα τους «το όνειρο»!