ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: “ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ”
12 Απριλίου, 2021
ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑ.Λ. ΕΥΒΟΙΑΣ
24 Μαΐου, 2021

Το Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης-ΕΛΜΕ Εύβοιας, επιθυμώντας να συμβάλλει σε θέματα ψυχοκοινωνικής αγωγής και υγείας, καθώς και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εκπαιδευτικών για ψυχική ενδυνάμωση και ανθεκτικότητα σε συνθήκες πανδημίας, διοργάνωσε σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ευβοίας, διαδικτυακό, εξ αποστάσεως σεμινάριο με θέμα: «Αναδεικνύοντας ικανότητες και αξίες στον εκπαιδευτικό ρόλο, που ενισχύουν την εκπαιδευτική διαδικασία».

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν πλευρές της τηλεκπαίδευσης που παρεμποδίζουν το εκπαιδευτικό έργο, καθώς και τρόποι-τεχνικές διαχείρισης δύσκολων συμπεριφορών των μαθητών/τριών. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δυνάμεις και τις ικανότητες που ενισχύουν την ψυχική ανθεκτικότητα των εκπαιδευτικών τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε δύο ομάδες ξεχωριστά, στις 8 και 15 Απριλίου 2021,  αξιοποιώντας βιωματικές μεθόδους. Συμμετείχαν 30  εκπαιδευτικοί γυμνασίων, λυκείων και ΕΠΑΛ της Εύβοιας, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το βιωματικό μέρος του σεμιναρίου. Εξέφρασαν έντονα την ανάγκη τους για ανατροφοδότηση και αποφόρτιση τους αισθήματος που προκαλεί η πολύμηνη διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης. Στο σεμινάριο είχαν τη δυνατότητα να μοιραστούν με τους ομότιμους τους τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τα συναισθήματα κόπωσης που βιώνουν όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας και παράλληλα να αναδείξουν τα θετικά στοιχεία που προσφέρει η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, τις δημιουργικές ιδέες και τους τρόπους θετικής προσαρμογής που ανακάλυψαν για τον εαυτό τους ως άτομα αλλά και για τον ρόλο τους ως εκπαιδευτικοι.

Εισηγήτριες-συντονίστριες του σεμιναρίου ήταν οι Μαρία Κίσσα, Ψυχολόγος και Ελένη Ευθυμιάδου, Κοινωνιολόγος, στελέχη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ευβοίας.