ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑ.Λ. ΕΥΒΟΙΑΣ
24 Μαΐου, 2021
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΑ.Λ. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
14 Ιουνίου, 2021

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ευβοίας, επιθυμώντας να συμβάλλει σε θέματα ψυχοκοινωνικής αγωγής και υγείας, καθώς και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εκπαιδευτικών για ψυχική ενδυνάμωση και ανθεκτικότητα σε συνθήκες πανδημίας διοργάνωσε, σε συνεργασία με το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών  Χαλκίδας, διαδικτυακό, εξ αποστάσεως σεμινάριο με θέμα: «Συζητώντας για την Ψυχική ανθεκτικότητα των εκπαιδευτικών σε συνθήκες πανδημίας: αναδεικνύοντας ικανότητες και αξίες στον εκπαιδευτικό ρόλο που ενισχύουν την εκπαιδευτική διαδικασία».

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί προσπάθησαν να νοηματοδοτήσουν, ατομικά αλλά και συλλογικά, την εμπειρία τους για το εκπαιδευτικό τους έργο μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, καθώς και να διερευνήσουν τις δυνάμεις και τις ικανότητες που τους βοήθησαν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και να ενισχύσουν την ψυχική τους ανθεκτικότητα. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε μια ομάδα 14 δασκάλων και νηπιαγωγών, στις 27 Μαΐου 2021,  αξιοποιώντας βιωματικές μεθόδους.

Οι συμμετέχοντες  εξέφρασαν έντονα την ανάγκη τους για ανατροφοδότηση και αποφόρτιση τους αισθήματος που προκάλεσε η πολύμηνη διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης αλλά και η επιστροφή στις τάξεις με όλα τα μέτρα περιορισμού και προστασίας. Στο σεμινάριο είχαν τη δυνατότητα να μοιραστούν με τους ομότιμους τους τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τα συναισθήματα κόπωσης που βιώνουν όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας και παράλληλα να αναδείξουν τα θετικά στοιχεία που προσφέρει η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, τις δημιουργικές ιδέες που αναδύθηκαν και την αξία της σύνδεσης και της αλληλοβοήθειας που αποτέλεσαν, και συνεχίζουν να αποτελούν, το μεγαλύτερο ψυχικό έρεισμα για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Εισηγήτρια-συντονίστρια του σεμιναρίου ήταν οι Μαρία Κίσσα, Ψυχολόγος και στελέχος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ευβοίας.