ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
2 Μαρτίου, 2022
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΥΛΙΚΟ: «ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΜΑΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ, ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ»
4 Μαρτίου, 2022

Το αίτημα για τις παρεμβάσεις στο 2ο λύκειο Χαλκίδας προήλθε από την καθηγήτρια κ. Χοτρούδη, η οποία διδάσκει το μάθημα της βιολογίας στη Β΄τάξη του σχολείου. Με αφορμή το κεφάλαιο «Ουσίες που προκαλούν εθισμό» από την ενότητα «Άνθρωπος και Υγεία» του σχολικού βιβλίου Βιολογίας της Β΄λυκείου, η εκπαιδευτικός επικοινώνησε με το Κέντρο για να εμπλουτίσουμε τη συγκεκριμένη ενότητα με περισσότερες απόψεις και συζήτηση με τους μαθητές της γύρω από το θέμα των εξαρτήσεων. Κατόπιν συνεννοήσεως με την ίδια δημιουργήθηκαν 4 ομάδες μαθητών και πραγματοποιήθηκε μέσα στον μήνα Φεβρουάριο με κάθε τμήμα μία δίωρη συνάντηση στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα. Συμμετείχαν συνολικά 104 μαθητές.
Τα θέματα των παρεμβάσεων με τους μαθητές αφορούσαν τη στάση τους απέναντι στην εξάρτηση και γενικά τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τα αίτια που οδηγούν τους νέους σε λήψη ουσιών, νόμιμων και παράνομων και, τέλος, την υιοθέτηση υγιών στάσεων ζωής και την αντίστασή τους σε περιπτώσεις πίεσης. Επίσης, έγινε αναφορά στις επιπτώσεις της χρήσης αλκοόλ στη σωματική και ψυχική υγεία. Για την ανάλυση αυτών των θεμάτων επιλέχθηκαν βιωματικές ασκήσεις σχετικά με το αλκοόλ από το υλικό «Στηρίζομαι στα Πόδια μου» (υλικό του ΟΚΑΝΑ-ΕΠΙΨΥ) και το «Ξέρω τι ζητάω» του ΚΠ Θεσσαλονίκης «ΠΥΞΙΔΑ». Οι μαθητές συμμετείχαν στις βιωματικές ασκήσεις και στη συζήτηση με διάθεση και ενδιαφέρον και εξέφρασαν άνετα τις απόψεις τους.