ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 4ου ΓΕΛ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΥ
7 Φεβρουαρίου, 2025
ΒΡΑΧΕΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΤΗΣ Α΄ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 4ου ΓΕΛ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
13 Φεβρουαρίου, 2025

Οι δράσεις στο 4ο ΓΕΛ Χαλκίδας πραγματοποιήθηκαν μετά από αίτημα της καθηγήτριας κ. Αικατερίνης Μιχαήλ- η οποία διδάσκει το μάθημα της βιολογίας στη Β΄ τάξη του σχολείου. Με αφορμή το κεφάλαιο «Ουσίες που προκαλούν εθισμό» από την ενότητα «Άνθρωπος και Υγεία» του σχολικού βιβλίου Βιολογίας της Β΄ λυκείου, η εκπαιδευτικός επικοινώνησε με το Κέντρο για να εμπλουτίσουμε τη συγκεκριμένη ενότητα με περισσότερες απόψεις και συζήτηση με τους μαθητές της γύρω από το θέμα των εξαρτήσεων. Πραγματοποιήθηκαν 3 βραχείες δράσεις στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα σε 3 τμήματα της β΄ τάξης (στα Β1,Β3 και Β5), τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο και συμμετείχαν συνολικά 66 μαθητές.
Αρχικά έγινε ενημέρωση για την πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών και τι είδους παρεμβάσεις πραγματοποιεί ένα Κέντρο Πρόληψης. Κατόπιν, έγινε προβολή του βίντεο-σποτ με τίτλο «Σπάσε το τρίγωνο της εξάρτησης» που έχει σχεδιαστεί από φοιτητές του Πανεπιστημίου Ηρακλείου σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ηρακλείου. Ακολούθησε βιωματική δράση στην οποία οι μαθητές έφτιαξαν το δικό τους «τρίγωνο εξάρτησης» αποτυπώνοντας πάνω σε αυτό τις απόψεις τους για τους προστατευτικούς παράγοντες κατά της χρήσης ουσιών και άλλων εξαρτητικών συμπεριφορών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δράσεις στηρίχθηκαν στη θεωρητική προσέγγιση σύμφωνα με την οποία η εξάρτηση συνίσταται στη συνάντηση ενός ατόμου με μια ουσία σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Σχηματικά, αυτός ο ορισμός αποτυπώνεται μ’ ένα τρίγωνο, που οι 3 κορυφές του αποτελούν τους 3 παράγοντες της εξάρτησης (άτομο, ουσία, περιβάλλον). Συνεπώς, η αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης αφορά και στις τρεις παραμέτρους:
α)τον περιορισμό της διαθεσιμότητας των ουσιών και της επιτρεπτικότητας των εξαρτητικών συμπεριφορών,
β)την καλλιέργεια των ατομικών παραγόντων που ενισχύουν την προσωπικότητα (προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες, π.χ. αυτοεκτίμηση, ενθάρρυνση, επικοινωνία…)
γ)την ενίσχυση των περιβαλλοντικών παραγόντων και την παράλληλη μείωση των παραγόντων κινδύνου του περιβάλλοντος-οικογενειακού, σχολικού, φιλικού, επαγγελματικού, ευρύτερα κοινωνικού.
Οι μαθητές συμμετείχαν στις βιωματικές ασκήσεις και στη συζήτηση με διάθεση και ενδιαφέρον και εξέφρασαν άνετα τις απόψεις τους, τονίζοντας την ανάγκη τους να έχουν υποστήριξη κυρίως από το οικογενειακό περιβάλλον.