ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β΄ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 4ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
16 Δεκεμβρίου, 2022
ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΛΙΟΥΡΑ
19 Ιανουαρίου, 2023

Οι δράσεις στο 4ο λύκειο Χαλκίδας πραγματοποιήθηκαν μετά από αίτημα της καθηγήτριας κ. Αικατερίνης Μιχαήλ- η οποία διδάσκει το μάθημα της βιολογίας στη Β΄ τάξη του σχολείου-σε συνεργασία με τον διευθυντή του σχολείου κ. Χρήστο Κακαβά. Με αφορμή το κεφάλαιο «Ουσίες που προκαλούν εθισμό» από την ενότητα «Άνθρωπος και Υγεία» του σχολικού βιβλίου Βιολογίας της Β΄ λυκείου, η εκπαιδευτικός επικοινώνησε με το Κέντρο για να εμπλουτίσουμε τη συγκεκριμένη ενότητα με περισσότερες απόψεις και συζήτηση με τους μαθητές της γύρω από το θέμα των εξαρτήσεων. Κατόπιν συνεννοήσεως με την ίδια πραγματοποιήθηκαν 5 βραχείες δράσεις σε 5 τμήματα της β΄ τάξης, από τις 19 Δεκεμβρίου έως και τις 21 Δεκεμβρίου 2022, στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα. Συμμετείχαν συνολικά 119 μαθητές.
Οι μαθητές εξέφρασαν τις απόψεις τους για το πώς αντιλαμβάνονται την έννοια της εξάρτησης, διαχωρίζοντας τις εξαρτήσεις που αποτελούν μέρος της ζωής μας από αυτές που εγκλωβίζουν και οδηγούν στην εκδήλωση βλαπτικών συμπεριφορών. Στο τέλος, πρότειναν τρόπους διαφυγής από εξαρτητικές συμπεριφορές που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των νέων ανθρώπων.
Για την ανάλυση αυτών των θεμάτων επιλέχθηκαν βιωματικές ασκήσεις από το υλικό «Στηρίζομαι στα Πόδια μου» (υλικό του ΟΚΑΝΑ-ΕΠΙΨΥ) και το «Ξέρω τι ζητάω» του ΚΠ Θεσσαλονίκης «ΠΥΞΙΔΑ». Οι μαθητές συμμετείχαν στις βιωματικές ασκήσεις και στη συζήτηση με διάθεση και ενδιαφέρον και εξέφρασαν άνετα τις απόψεις τους.