ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΟ 11Ο ΚΑΙ 5Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
15 Δεκεμβρίου, 2023
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
15 Δεκεμβρίου, 2023

Μετά από αίτημα της διευθύντριας του σχολείου κ. Αγγελικής Φραντζεσκίδου, το Κέντρο Πρόληψης πραγματοποίησε 4 τρίωρες βραχείες παρεμβάσεις στους μαθητές δύο τμημάτων της Ε΄ Δημοτικού του σχολείου, στις 27 Νοεμβρίου, την 1η Δεκεμβρίου, στις 4 και 8 Δεκεμβρίου 2023, εφαρμόζοντας το υλικό «Ομαδομαζέματα- θαλασσομαντέματα». Το συγκεκριμένο υλικό έχει σχεδιαστεί από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ρόδου και υλοποιείται σε μαθητές ηλικίας 9 έως 12 ετών.
Οι μαθητές ανά τάξη συμμετείχαν σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι: «ταξίδεψαν» σε 12 νησιά με παράξενα ονόματα που θυμίζουν τον άνθρωπο, τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους. Ξεκίνησαν από το νησί του Σήμερα, με τελικό προορισμό το νησί των Θησαυρών. Κάθε φορά που «αγκυροβολούσαν» σε ένα νησί προκειμένου να συνεχίσουν το «ταξίδι» τους θα έπρεπε να συμμετάσχουν σε κάποιες δραστηριότητες που υπέβαλαν οι «κάτοικοι του νησιού» προκειμένου να γνωρίσουν κάτι απ’ την ταυτότητά του.
Οι δραστηριότητες αυτές επεξεργάζονται σημαντικές έννοιες και αξίες για τη ζωή, όπως, η φιλία, η αποδοχή, η ασφάλεια, η αυτοεκτίμηση, η διαχείριση της σύγκρουσης μεταξύ συνομηλίκων, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και στην πρόληψη εκδήλωσης δύσκολων ή βλαπτικών συμπεριφορών. Επίσης, το συγκεκριμένο υλικό επιχειρεί με ένα ευχάριστο και παιδαγωγικό τρόπο να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας μέσα στην τάξη και επιδιώκει την ανάπτυξη των κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων των παιδιών.
Tο παρακολούθησαν συνολικά 42 μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες και είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν πιο στενές σχέσεις συνεργασίας με τους συμμαθητές τους στην τάξη, ενώ παράλληλα έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιους άλλους να νιώσουν ότι ανήκουν στην ομάδα και είναι