ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ 12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ 23o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: «ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ»
19 Οκτωβρίου, 2023
ΟΜΑΔΑ ΓΟΝΕΩΝ 19ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
21 Νοεμβρίου, 2023

Μετά από αίτημα της διευθύντριας του σχολείου κ. Ευδοκίας Ζέρβα, το Κέντρο Πρόληψης πραγματοποίησε βραχείες παρεμβάσεις στους μαθητές της Δ΄ και Ε΄ Δημοτικού του σχολείου, στις 5, 12, και 24 Οκτωβρίου 2023, εφαρμόζοντας το υλικό «Ομαδομαζέματα- θαλασσομαντέματα». Το συγκεκριμένο υλικό έχει σχεδιαστεί από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ρόδου και υλοποιείται σε μαθητές ηλικίας 9 έως 12 ετών.
Οι μαθητές ανά τάξη συμμετείχαν σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι: «ταξίδεψαν» σε 12 νησιά με παράξενα ονόματα που θυμίζουν τον άνθρωπο, τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους. Ξεκίνησαν από το νησί του Σήμερα, με τελικό προορισμό το νησί των Θησαυρών. Κάθε φορά που «αγκυροβολούσαν» σε ένα νησί προκειμένου να συνεχίσουν το «ταξίδι» τους θα έπρεπε να συμμετάσχουν σε κάποιες δραστηριότητες που υπέβαλαν οι «κάτοικοι του νησιού» προκειμένου να γνωρίσουν κάτι απ’ την ταυτότητά του.
Οι δραστηριότητες αυτές επεξεργάζονται σημαντικές έννοιες και αξίες για τη ζωή, όπως, η φιλία, η αποδοχή, η ασφάλεια, η αυτοεκτίμηση, η διαχείριση της σύγκρουσης μεταξύ συνομηλίκων, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και στην πρόληψη εκδήλωσης δύσκολων ή βλαπτικών συμπεριφορών. Επίσης, το συγκεκριμένο υλικό επιχειρεί με ένα ευχάριστο και παιδαγωγικό τρόπο να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας μέσα στην τάξη και επιδιώκει την ανάπτυξη των κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων των παιδιών.
Tο παρακολούθησαν συνολικά 35 μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες και είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν πιο στενές σχέσεις συνεργασίας με τους συμμαθητές τους στην τάξη. Αξίζει να σημειωθεί η άριστη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των δύο τάξεων, οι οποίοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία του προγράμματος και οι παρεμβάσεις τους σε κάποια σημεία ήταν καίριες και βοηθητικές.