ΟΜΑΔΑ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ 4Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ν. ΑΡΤΑΚΗΣ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: «ΑΝΤΛΩΝΤΑΣ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ»
28 Απριλίου, 2023
ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
10 Μαΐου, 2023

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ευβοίας, με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών του 4ου νηπιαγωγείου Ν. Αρτάκης και κατόπιν ενημερωτικής ομιλίας που είχε προηγηθεί τον Νοέμβριο 2022, υλοποίησε βιωματικό σεμινάριο σε γονείς, στο χώρο του σχολείου.
Το σεμινάριο είχε θέμα «Επικοινωνία στην οικογένεια» και ολοκληρώθηκε σε 7 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις από 8 Μαρτίου 2023 έως 3 Μάϊου 2023. Το παρακολούθησαν 12 γονείς, 11 μητέρες και 1 πατέρας.
Οι θεματικές που αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της παρέμβασης ήταν οι εξής:
1. Γνωριμία, δέσιμό και ανάδειξη αξιών της ομάδας. Διερεύνηση αναγκών των παιδιών
2. Βελτίωση της επικοινωνίας στην οικογένεια. Εκπαίδευση στην τεχνική της «Ενεργητικής Ακρόασης»
3. Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών
4. Αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων
5. Πειθαρχία, όρια , κανόνες
6. Άγχος, τεχνικές διαχείρισης άγχους
7. Ενθάρρυνση γονέων. Κλείσιμο ομάδας
Οι γονείς παρακολούθησαν με ιδιαίτερη συνέπεια και δέσμευση τις συναντήσεις του σεμιναρίου, δημιούργησαν μια σταθερή και δεμένη ομάδα που λειτούργησε συνεργατικά σε ένα πολύ ζεστό και θετικό κλίμα. Ο συμμετέχοντες μοιράστηκαν εμπειρίες και βιώματα από την οικογενειακή τους ζωή, αντάλλαξαν σκέψεις και ανησυχίες για τα παιδιά τους και τον ρόλο τους ως γονείς, προβληματίστηκαν, συγκινήθηκαν αλλά και διασκέδασαν και γέλασαν μέσα από τις δραστηριότητες και τις συζητήσεις του σεμιναρίου. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι πολλές φορές ενθάρρυναν και υποστήριξαν ενεργά ο ένας τον άλλον, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η ενίσχυση της αίσθησης του «ανήκειν»…. κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία!
Συντονίστρια της ομάδας ήταν η Μαρία Κίσσα.