Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ευβοίας, κατόπιν αιτήματος του Διευθυντή και του συλλόγου εκπαιδευτικών του 16ου δημοτικού σχολείου Χαλκίδας, υλοποίησε βιωματικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο σχολείο, τον Μάρτιο του 2024.
Στόχος της παρέμβασης ήταν η καλλιέργεια και ενίσχυση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των παιδιών , η συνεργασία ανάμεσά τους και η βελτίωση του σχολικού κλίματος.
Αναλυτικά στη Δ΄ τάξη εφαρμόστηκε το υλικό «Ομαδομαζέματα- θαλασσομαντέματα». Οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι: «ταξίδεψαν» σε 12 νησιά. Κάθε φορά που «αγκυροβολούσαν» σε ένα νησί προκειμένου να συνεχίσουν το «ταξίδι» τους θα έπρεπε να συμμετάσχουν σε κάποιες δραστηριότητες προκειμένου να γνωρίσουν κάτι απ’ την ταυτότητά του.
Οι δραστηριότητες αυτές επεξεργάζονται σημαντικές έννοιες και αξίες για τη ζωή, όπως, η φιλία, η αποδοχή, η ασφάλεια, η αυτοεκτίμηση, η διαχείριση της σύγκρουσης μεταξύ συνομηλίκων, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και στην πρόληψη εκδήλωσης δύσκολων ή βλαπτικών συμπεριφορών Το συγκεκριμένο υλικό επιχειρεί με ένα ευχάριστο και παιδαγωγικό τρόπο να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας μέσα στην τάξη και επιδιώκει την ανάπτυξη των κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων των παιδιών.
Στις Α΄, Β΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις του σχολείου υλοποιήθηκαν βραχείες παρεμβάσεις, διάρκειας δύο διδακτικών ωρών η καθεμία. Η θεματολογία αφορούσε τη συνεργασία, τη φιλία, την αυτοεκτίμηση, την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη διαχείρισης των συγκρούσεων και διαφωνιών μεταξύ συνομηλίκων.
Τα παιδιά συνεργάστηκαν μέσα σε ομάδες με σεβασμό, διασκέδασαν ανακαλύπτοντας και γνωρίζοντας στοιχεία του χαρακτήρα τους. Οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων δήλωσαν, επίσης, ευχαριστημένοι από ανάλογες δράσεις και αξίζει να σημειωθεί η άριστη συνεργασία μαζί τους. Παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία του προγράμματος και συμμετείχαν στην επιμόρφωση για της συνεργασία μέσα στην τάξη, που οργάνωσε
η Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου Αγ. Ελεούσας. Συμμετείχε όλο το προσωπικό του Νηπιαγωγείου και από το Δημοτικό οι εκπαιδευτικοί των τάξεων που πήρανε μέρος στις παρεμβάσεις μαζί με τις ειδικότητες καθώς και ο διευθυντής του. Στόχος του εργαστηρίου ήταν και η ενίσχυση της ψυχικής τους ανθεκτικότητας. Μέσα από τις βιωματικές δραστηριότητες του εργαστηρίου οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν ουσιαστικές παρατηρήσεις και απόψεις πάνω στο πολύ σημαντικό θέμα της επικοινωνίας και της συνεργασίας. Αξιοποιώντας τη δική τους εμπειρία μέσα στη σχολική τάξη, ανέδειξαν τόσο τις δυσκολίες όσο και τις προκλήσεις στην αλληλεπίδραση με τους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν με κέφι και ενθουσιασμό στη βιωματική διαδικασία. Η ανταλλαγή και το μοίρασμα σκέψεων και συναισθημάτων έγινε σε ένα ζεστό κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλοϋποστήριξης. Η ομάδα στο σύνολό της, δήλωσε ότι ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Την ολιστική παρέμβαση την ανέλαβε η Φραντζέσκα Ακριώτη.
Σημειώνουμε ότι το 16ο Δημοτικό σχολείο υλοποίησε, επίσης, βιωματικό εργαστήριο σε γονείς, στο χώρο του σχολείου.
Θέμα του εργαστήριου ήταν: «Όρια και ανάπτυξη υπευθυνότητας στα παιδιά. Από τις συγκρούσεις στη συνεργασία»(βλ. πιο κάτω).