ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΟΙΡΑΣΜΑ…

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΕΙ…ΔΥΝΑΤΟΥΣ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟΥΣ, ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ
2 Ιουνίου, 2020
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
30 Οκτωβρίου, 2020

Η Άνοιξη και το Καλοκαίρι που πέρασαν, δίνοντας τη θέση τους σε ένα μουδιασμένο φθινόπωρο, ήταν πρωτόγνωρα και ιδιαιτέρως αντιφατικά για την πλειοψηφία των ανθρώπων, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε παγκόσμια κλίμακα. Η πανδημία του covid-19 έφερε μεγάλες αλλαγές και ανακατατάξεις σε κάθε πεδίο της ανθρώπινης δραστηριότητας: οικογενειακό, κοινωνικό, επαγγελματικό, οικονομικό, πολιτικό. Αλλαγές που έναν χρόνο πριν θα ανήκαν μόνο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας ή στην παράλογη σκέψη κάποιων θιασωτών της καταστροφολογίας και της συνωμοσιολογίας. Περιοριστικά μέτρα, καραντίνα, απόσταση, μάσκες, τρομολαγνεία, μόνιμο άγχος και φόβος συνθέτουν μια νέα εποχή στην οποία πρέπει να επιβιώσουμε και να προσαρμοστούμε αλλά κυρίως να περιχαρακώσουμε τη συναισθηματική και ψυχική μας υγεία.

Το τελευταίο αποτελεί, όπως και σε κάθε εποχή μεγάλης κρίσης, το πιο απαραίτητο και συγχρόνως το πιο δύσκολο εγχείρημα για την επίτευξη της ποιότητας και της αξιοπρέπειας στη ζωή του ανθρώπου καθώς μια ζωή που διακατέχεται από το φόβο, τη θλίψη, την απομόνωση και την αποστράγγιση της ελπίδας είναι μια ζωή «ατροφική», μια ζωή ελλιπής.

Η ανθρώπινη φύση έχει αποδείξει πολλές φορές και στο παρελθόν ότι είναι λάτρης της ζωής, ξέρει να μάχεται και να υπερνικά εμπόδια και αντιξοότητες και να βρίσκει τον τρόπο να βγαίνει στο «φως». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε περίοδος καμπής ενέχει μέσα της το όνειρο και την ευκαιρία για κάτι καλύτερο, αρκεί να τα αναγνωρίσουμε και να δουλέψουμε πάνω σε αυτά. Να δουλέψουμε με τα όμορφα κομμάτια του εαυτού μας και να βρούμε το θετικό μέσα και στους άλλους. Να μοιραστούμε σκέψεις και συναισθήματα, να χτίσουμε δεσμούς και να επικοινωνήσουμε με ειλικρίνεια και γνησιότητα με τους γύρω μας. Να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν και μας διασκεδάζουν, ακόμη και τα πιο απλά. Nα βρίσκουμε λόγους να γελάμε πιο συχνά και γιατί όχι… να διακωμωδούμε λίγο περισσότερο την αναποδιά και τη δυσκολία μήπως και την αναχαιτίσουμε μια ώρα αρχύτερα!!!!

Με όλους αυτούς τους τρόπους προσπαθεί να δουλέψει και η Πρόληψη το τελευταίο απαιτητικό διάστημα. Η Πρόληψη των ανθρώπων, των δικτύων, της ομάδας, της συνεργασίας και της επικοινωνίας που αγωνίζεται, μέσα από το έργο των Κέντρων Πρόληψης, να βρει το ρυθμό της και να υπερκεράσει τις προκλήσεις που έχουν επιφέρει όλες αυτές οι νέες συνθήκες. Να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τοπικής κοινότητας και να συνεργαστεί με όλες τις ζωοποιούς δυνάμεις που τόσα χρόνια τη στηρίζουν: τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά, τους συλλόγους και τους τοπικούς φορείς.

Σύμφωνα με αυτό το πνεύμα διαμορφώνει και σχεδιάζει τις μελλοντικές δράσεις του και το Κέντρο Πρόληψης της Εύβοιας. Δράσεις που, στο βαθμό του δυνατού, επιδιώκεται να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται δια ζώσης, τηρώντας φυσικά όλα τα μέτρα προστασίας από τον covid-19, καθώς η αξία της εγγύτητας, του βλέμματος, της στάσης του σώματος και της ζεστασιάς της ομάδας είναι αναντικατάστατα. Ακόμη και με τη χρήση μάσκας και με τη διάχυτη μυρωδιά του αντισηπτικού….

Καλή δύναμη σε όλους!