ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ 21Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Δ΄ ΚΑΙ Ε΄ ΤΑΞΗΣ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΡΤΑΚΗΣ
17 Ιανουαρίου, 2025
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΑΡΤΑΚΗΣ
31 Ιανουαρίου, 2025

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ευβοίας πραγματοποίησε βιωματικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς του 21ου δημοτικού σχολείου Χαλκίδας, στις 23 Ιανουαρίου 2025, με τίτλο: «Πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς και του εκφοβισμού στο σχολείο μέσα από την ενίσχυση της ομαδικότητας και της συνεργασίας μεταξύ συμμαθητών»
Η παρέμβαση προέκυψε κατόπιν αιτήματος της Διευθύντριας του σχολείου, κ. Ευφροσύνης Βαρβάρου, στο πλαίσιο των ενδοσχολικών επιμορφώσεων και συμμετείχαν συνολικά 16 άτομα.
Στόχος του εργαστηρίου ήταν η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σε βιωματικές ασκήσεις πάνω στην πρόληψη των επιθετικών συμπεριφορών και του εκφοβισμού στο σχολικό πλαίσιο. Οι δραστηριότητες του υλικού, στις οποίες συμμετείχαν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να ενισχύσουν στους μαθητές δεξιότητες όπως η ομαδικότητα, η σύνδεση, η ενσυναίσθηση και η αλληλοβοήθεια, οι οποίες αποτελούν ισχυρούς προστατευτικούς παράγοντες έναντι της επιθετικότητας. Επίσης, μέσα από την βιωματική διαδικασία δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν ελεύθερα σκέψεις και συναισθήματα πάνω στο φαινόμενο της βίας και να αντιληφθούν ποιες συμπεριφορές μπορούν να χαρακτηριστούν εκφοβιστικές και ποιες είναι οι συνέπειες τους. Τέλος, τα παιδιά ενθαρρύνονται να αναγνωρίσουν και να αξιοποιήσουν τα αποθέματα, τα θετικά στοιχεία και τις δυνάμεις που διαθέτουν ως άτομα και ως ομάδα ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην εκδήλωση επιθετικών συμπεριφορών στο σχολικό περιβάλλον.
Οι εκπαιδευτικοί, πήραν μέρος με ενδιαφέρον στις βιωματικές δραστηριότητες του εργαστηρίου και εξέφρασαν προβληματισμούς πάνω στο θέμα της πρόληψης και της διαχείρισης επιθετικών και προκλητικών συμπεριφορών των μαθητών/τριων. Επίσης, μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα που βιώνουν στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας και αφορούν τον εκπαιδευτικό τους ρόλο και το παιδαγωγικό τους αποτύπωμα.
Την παρέμβαση ανέλαβε από το Κέντρο Πρόληψης, η Μαρία Κίσσα.