ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΣΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΣΤΟ 8Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΑΥΛΩΝΑΡΙ
19 Φεβρουαρίου, 2024
ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
27 Φεβρουαρίου, 2024

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ευβοίας πραγματοποίησε βιωματικό σεμινάριο σε νηπιαγωγούς στο 8ο νηπιαγωγείο Χαλκίδας, στις 21 Φεβρουαρίου 2024, με τίτλο : «Ενδυναμώνουμε τον εκπαιδευτικό μας ρόλο, φροντίζοντας τις ανάγκες μας».
Η παρέμβαση προέκυψε κατόπιν αιτήματος της Προϊσταμένης του σχολείου, κ. Αγγελικής Καμπουροπούλου, στο πλαίσιο των ενδοσχολικών επιμορφώσεων και συμμετείχαν συνολικά 14 νηπιαγωγοί από 5 νηπιαγωγεία της Χαλκίδας (8ο, 6ο, 14ο, 15ο, 18ο).
Στόχος του εργαστηρίου ήταν η διερεύνηση των αναγκών του εκπαιδευτικού και η ενίσχυση της ψυχικής του ανθεκτικότητας, η οποία ειδικά τα τελευταία χρόνια βάλλεται συνεχόμενα από πλήθος αρνητικών παραγόντων. Μέσα από τις βιωματικές δραστηριότητες του εργαστηρίου, στις οποίες συμμετείχαν οι ίδιες οι νηπιαγωγοί, είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τα δύσκολα συναισθήματα που βιώνουν στον ρόλο τους και τα οποία επιβαρύνουν την ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση αλλά και το έργο τους. Σαν αντιστάθμισμα, μπόρεσαν να αναδείξουν τα αποθέματα, τις πηγές υποστήριξης και τα δυνατά τους σημεία που τις βοηθούν καθημερινά να αντιστέκονται στις δυστοκίες του επαγγέλματός τους και να παραμένουν δημιουργικές και αποτελεσματικές στον παιδαγωγικό τους προσανατολισμό. Σαν συμπέρασμα, η ομάδα συμφώνησε ότι η θετική ανατροφοδότηση από την αστείρευτη και άδολη αγάπη των παιδιών αποτελεί το πιο ουσιαστικό κίνητρο για να συνεχίσουν να προσπαθούν.
Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν με κέφι και ενθουσιασμό στη βιωματική διαδικασία. Η ανταλλαγή και το μοίρασμα σκέψεων και συναισθημάτων έγινε σε ένα ζεστό κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλοϋποστήριξης. Η ομάδα στο σύνολό της, δήλωσε ότι ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συστηματική υποστήριξη και ενίσχυση των εκπαιδευτικών.
Τη συνάντηση ανέλαβε, η Μαρία Κίσσα.