ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ 1Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΨΑΧΝΩΝ

ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
30 Μαΐου, 2024
ΟΜΑΔΑ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΨΑΧΝΩΝ
31 Μαΐου, 2024

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ευβοίας πραγματοποίησε βιωματικό σεμινάριο σε ομάδα δασκάλων και νηπιαγωγών στο 1ο δημοτικό σχολείο Ψαχνών, στις 29 Μαΐου 2024, με τίτλο : «Ενδυναμώνουμε τον εκπαιδευτικό μας ρόλο, φροντίζοντας τις ανάγκες μας».
Η παρέμβαση προέκυψε κατόπιν αιτήματος του Διευθυντή του σχολείου, κ. Βασίλη Τόλη, στο πλαίσιο των ενδοσχολικών επιμορφώσεων και συμμετείχαν συνολικά 10 εκπαιδευτικοί ( 2 δάσκαλοι και 6 δασκάλες από το 1ο, 2ο και το Ειδικό Δημοτικό Ψαχνών και 2 νηπιαγωγοί από το 2ο νηπιαγωγείο Ψαχνών).
Στόχος του εργαστηρίου ήταν η διερεύνηση των αναγκών του εκπαιδευτικού και η ενίσχυση της ψυχικής του ανθεκτικότητας, η οποία ειδικά τα τελευταία χρόνια βάλλεται συνεχόμενα από πλήθος αρνητικών παραγόντων. Οι εκπαιδευτικοί, μέσα από τις βιωματικές δραστηριότητες του εργαστηρίου, στις οποίες συμμετείχαν οι ίδιοι ενεργά, είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τα δύσκολα συναισθήματα που βιώνουν στον ρόλο τους και τα οποία επιβαρύνουν την ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση αλλά και το έργο τους. Σαν αντιστάθμισμα, μπόρεσαν να αναδείξουν τα αποθέματα, τις πηγές υποστήριξης και τα δυνατά τους σημεία που τους βοηθούν καθημερινά να αντιστέκονται στις δυστοκίες του επαγγέλματός τους και να παραμένουν δημιουργικοί και αποτελεσματικοί στον παιδαγωγικό τους προσανατολισμό. Σαν συμπέρασμα, η ομάδα συμφώνησε ότι η θετική ανατροφοδότηση από την αστείρευτη και άδολη αγάπη των παιδιών αποτελεί το πιο ουσιαστικό κίνητρο για να συνεχίσουν να προσπαθούν.
Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν πρόθυμα στη βιωματική διαδικασία. Η ανταλλαγή και το μοίρασμα σκέψεων και συναισθημάτων έγινε σε ένα κλίμα ουσιαστικού διαλόγου, σεβασμού και αποδοχής. Η ομάδα στο σύνολό της, δήλωσε ότι ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συστηματική υποστήριξη και ενίσχυση των εκπαιδευτικών.
Τη συνάντηση ανέλαβε, η Μαρία Κίσσα.