ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
15 Δεκεμβρίου, 2023
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 4ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
18 Δεκεμβρίου, 2023

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Ευβοίας και η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Νηπιαγωγών της Α’ Ενότητας Ευβοίας, κ. Δέσποινα Μπουλντή, συνδιοργάνωσαν εκπαιδευτικό σεμινάριο σε νηπιαγωγούς των δήμων Χαλκιδέων και Διρφύων-Μεσσαπίων. Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων και συναντήσεων για την υποστήριξη των σχολικών μονάδων της Εύβοιας.
Το σεμινάριο είχε σαν στόχο την επιμόρφωση των νηπιαγωγών πάνω σε προγράμματα Αγωγής Υγείας για μαθητές προσχολικής ηλικίας και τεχνικές επικοινωνίας που ενδυναμώνουν τις σχέσεις μέσα στο σχολικό πλαίσιο. Η παρέμβαση υλοποιήθηκε σε δυο συναντήσεις με διαφορετικό περιεχόμενο και μεθοδολογία.
Η πρώτη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2023, στο χώρο του 1ου δημοτικού σχολείου Ν. Αρτάκης, ήταν μια ανοιχτή συνάντηση με θέμα: «Τεχνικές επικοινωνίας εκπαιδευτικών-μαθητών και η συμβολή τους στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αγωγής Υγείας». Κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης έγινε θεωρητική παρουσίαση δύο εκπαιδευτικών υλικών πρόληψης για νηπιαγωγείο. Το πρώτο υλικό ήταν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κοινωνικής και Συναισθηματικής Μάθησης, «Ταξίδι στ’ Όνειρο» του Κ.Π Κηφισιάς «ΠΡΟΝΟΗ» και το δεύτερο, το εγχειρίδιο για την υγιή ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη των νηπίων, «Ο Ρούλης ο Κουβαρούλης και η Ρίτσα η Κουβαρίτσα» του Κ.Π Πέλλας «ΟΡΑΜΑ». Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση τεχνικών και δεξιοτήτων επικοινωνίας που βοηθούν στην εφαρμογή προγραμμάτων Αγωγής Υγείας αλλά και στη δημιουργία ενός γόνιμου και θετικού κλίματος στη σχολική τάξη. Στο τέλος, οι 81 νηπιαγωγοί που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις και να μοιραστούν προβληματισμούς και απόψεις για τα προγράμματα και να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για εκπαίδευσή πάνω στα υλικά που παρουσιάστηκαν.
Στις 29 Νοεμβρίου 2023, στο 4ο νηπιαγωγείο Ν. Αρτάκης, πραγματοποιήθηκε η συνέχεια της επιμορφωτικής δράσης με ένα 4ωρο εκπαιδευτικό σεμινάριο πάνω στο υλικό «Ταξίδι στ’ Όνειρο» του Κ.Π Κηφισιάς. Σε αυτό συμμετείχαν 22 νηπιαγωγοί, οι οποίες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν βιωματικά στο υλικό με σκοπό να το αξιοποιήσουν στις σχολικές τους τάξεις είτε ως ολοκληρωμένο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας είτε σαν μέρος των εργαστηρίων δεξιοτήτων.
Την επιμορφωτική δράση ανέλαβε από το Κέντρο Πρόληψης η Μαρία Κίσσα.