ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «Ο ΡΟΥΛΗΣ Ο ΚΟΥΒΑΡΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Η ΡΙΤΣΑ Η ΚΟΥΒΑΡΙΤΣΑ»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΨΑΧΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
13 Μαρτίου, 2025

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ευβοίας πραγματοποίησε σεμινάριο σε ομάδα νηπιαγωγών πάνω στο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο με στόχο την υγιή ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη των νηπίων «Ο Ρούλης ο Κουβαρούλης & η Ρίτσα η Κουβαρίτσα», το οποίο έχει δημιουργήσει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Πέλλας, «ΟΡΑΜΑ», σε συνεργασία με ομάδα νηπιαγωγών του νομού Πέλλας. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε σε δυο τρίωρες συναντήσεις, στις 5 και 11 Μαρτίου 2025 σε πολιτιστικό χώρο στα Ψαχνά, μετά από πρωτοβουλία της νηπιαγωγού του νηπιαγωγείου Τριάδας, κ. Δέσποινας Μπουλντή. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 12 νηπιαγωγοί από το 1ο, 2ο και 3ο νηπιαγωγείο Ψαχνών και τα νηπιαγωγεία Τριάδας και Βατώντα.
Το εν λόγω υλικό, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου, προέκυψε από την ανάγκη να καλυφθεί μια πολύ μεγάλη έλλειψη στο πεδίο της ψυχοσεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών στο πλαίσιο του σχολείου. Η σεξουαλική Αγωγή στο Νηπιαγωγείο είναι μέρος της Αγωγής Υ

γείας, όπως προβλέπεται από το Υπουργείο Υγείας, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η ομαλή ψυχικοσυναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την σεξουαλική ανάπτυξη. Επίσης, η σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα από τα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν από την έλλειψη σεξουαλικής εκπαίδευσης.
Τα θέματα που συμπεριλαμβάνει ένα πρόγραμμα ψυχοσεξουαλικής εκπαίδευσης είναι ποικίλα: «Παρατηρώ τον εαυτό μου», «Φροντίζω το σώμα μου», «Πώς ήρθα στον κόσμο;», «Πώς δημιουργούνται τα παιδιά;», «Πώς συνδέονται οι άνθρωποι μέσα από σχέσεις φιλίας, έρωτα και αγάπης».
«Ο Ρούλης ο Κουβαρούλης & η Ρίτσα η Κουβαρίτσα» είναι ένα πρόγραμμα που έχει στόχο, μέσα από ιστορίες, συζήτηση, δραστηριότητες και παιχνίδια να βοηθήσει τα παιδιά να λύσουν τις απορίες τους, να μάθουν για το σώμα τους και τις λειτουργίες του και να διαμορφώνουν υγιείς και ικανοποιητικές σχέσεις. Εν κατακλείδι, πρέπει να αναφερθεί ότι η συμμετοχή των παιδιών σε προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης τα καθιστά πολύ πιο υπεύθυνα και προστατευτικά απέναντι στον εαυτό τους και το σώμα τους, αλλά και απέναντι στους άλλους.
Οι συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί πήραν μέρος βιωματικά σε επιλεγμένες δραστηριότητες του υλικού σε συνθήκες προσομοίωσης τάξης. Έγιναν διαδοχικά συντονίστριες αλλά και νηπιάκια, ζωγράφισαν, έπαιξαν, τραγούδησαν και εμπλούτισαν τη διαδικασία με τις ευφάνταστες ιδέες και την πολύτιμη πείρα τους από το σχολικό πεδίο. Στο κλείσιμο του σεμιναρίου, αφού προηγήθηκε ένα ουσιαστικός αναστοχασμός σχετικά με το υλικό και την εφαρμογή του στην τάξη, οι νηπιαγωγοί αποχαιρετίστηκαν σε ένα κλίμα σύνδεσης, συναδελφικότητας και αλληλοϋποστήριξης.
Την παρέμβαση ανέλαβε από το Κέντρο η Μαρία Κίσσα