Οι δράσεις στο 4ο γυμνάσιο Χαλκίδας πραγματοποιήθηκαν μετά από αίτημα της καθηγήτριας κ. Μπουλίου και σε συνεννόηση με τον διευθυντή κ. Τρακαντζίδη. Αφορούσαν το θέμα της πρόληψης των εξαρτήσεων και υλοποιήθηκαν σε 3 τμήματα της γ΄ τάξης σε δύο δίωρες συναντήσεις (οι μαθητές του τμήματος Γ2 χωρίστηκαν και μοιράστηκαν στα άλλα δύο τμήματα), στις 17 Φεβρουαρίου 2025. Συμμετείχαν συνολικά 46 μαθητές.
Αρχικά έγινε ενημέρωση για την πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών και τι είδους παρεμβάσεις πραγματοποιεί ένα Κέντρο Πρόληψης. Κατόπιν, έγινε προβολή του βίντεο-σποτ με τίτλο «Σπάσε το τρίγωνο της εξάρτησης» που έχει σχεδιαστεί από φοιτητές του Πανεπιστημίου Ηρακλείου σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ηρακλείου. Ακολούθησε βιωματική δράση στην οποία οι μαθητές έφτιαξαν το δικό τους «τρίγωνο εξάρτησης» αποτυπώνοντας πάνω σε αυτό τις απόψεις τους για τους προστατευτικούς παράγοντες κατά της χρήσης ουσιών και άλλων εξαρτητικών συμπεριφορών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δράση στηρίχθηκε στη θεωρητική προσέγγιση σύμφωνα με την οποία η εξάρτηση συνίσταται στη συνάντηση ενός ατόμου με μια ουσία σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Σχηματικά, αυτός ο ορισμός αποτυπώνεται μ’ ένα τρίγωνο, που οι 3 κορυφές του αποτελούν τους 3 παράγοντες της εξάρτησης (άτομο, ουσία, περιβάλλον). Συνεπώς, η αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης αφορά και στις τρεις παραμέτρους:
α)τον περιορισμό της διαθεσιμότητας των ουσιών και της επιτρεπτικότητας των εξαρτητικών συμπεριφορών,
β)την καλλιέργεια των ατομικών παραγόντων που ενισχύουν την προσωπικότητα (προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες, π.χ. αυτοεκτίμηση, ενθάρρυνση, επικοινωνία…)
γ)την ενίσχυση των περιβαλλοντικών παραγόντων και την παράλληλη μείωση των παραγόντων κινδύνου του περιβάλλοντος-οικογενειακού, σχολικού, φιλικού, επαγγελματικού, ευρύτερα κοινωνικού.
Οι μαθητές συμμετείχαν στις βιωματικές ασκήσεις και στη συζήτηση με ενδιαφέρον και εξέφρασαν άνετα τις απόψεις τους. Θα ήταν χρήσιμο να συνεχιστούν ανάλογες δράσεις βιωματικού χαρακτήρα για να υπάρξει μεγαλύτερη σύνδεση και εξοικείωση των μαθητών.
Τον συντονισμό της δράσεων ανέλαβαν η Μαρία Κίσσα και η Ελένη Ευθυμιάδου.