ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ Γ’ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
1 Ιουνίου, 2022
ΒΡΑΧΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ν. ΑΡΤΑΚΗΣ
15 Ιουνίου, 2022

Η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο αποτελεί μία διεργασία αλλαγής που κρύβει συναισθήματα φόβου και αγωνίας για το άγνωστο, για το νέο περιβάλλον και τις νέες καταστάσεις σε μία περίοδο που ήδη τα παιδιά βιώνουν τις αναπτυξιακές αλλαγές της εφηβείας. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μία περίοδο μεγαλώματος όπου θέλουν να οραματιστούν το μέλλον τους και να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις.
Έτσι σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν 6 παρεμβάσεις σε μαθητές της ΣΤ’ τάξης σε 4 δημοτικά σχολεία, στο ωρολόγιο πρόγραμμά τους, διάρκειας 3 διδακτικών ωρών η καθεμία που είχαν στόχο να ενδυναμώσουν τους μαθητές, συνδέοντάς τους με τις ικανότητες, τα αποθέματα και τις αξίες, σαν πηγή δύναμης και μεταμορφώσεων στη σχολική κοινότητα.
Οι συνολικά 114 μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν στις παρεμβάσεις προσκλήθηκαν να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν τα δυνατά τους σημεία, τα εφόδια που αποκόμισαν από το σχολείο που επρόκειτο να αφήσουν και να «ονειρευτούν» το νέο σχολείο-γυμνάσιο, φτιάχνοντας «γέφυρες» μετάβασης με υλικά τις ιδέες τους, τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους.
Χρησιμοποιήθηκαν βιωματικές ασκήσεις από το υλικό «Η Γέφυρα της Μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο», το οποίο προέρχεται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προληπτικών παρεμβάσεων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση «Το Σχολείο που Ονειρεύομαι» του Κέντρου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΚΑΝΑ. Συμπληρωματικά αξιοποιήθηκε και υλικό από το «Γυμνάσιο Ερχόμαστε!» του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Ζωγράφου.
Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις του Κέντρου Πρόληψης Ευβοίας πραγματοποιήθηκαν στα εξής δημοτικά:
Στο 25ο Δημοτικό Χαλκίδας σε συνεργασία με τη διευθύντρια κ. Δήμητρα Μανούσου υλοποιήθηκαν δύο παρεμβάσεις σε 2 τμήματα μαθητών στις 5 και 12 Μαΐου 2022. Συμμετείχαν 16 μαθητές από το ΣΤ2 και 16 μαθητές από το ΣΤ1.
Στο 1ο Δημοτικό Ν. Αρτάκης σε συνεργασία με τη διευθύντρια κ. Ευδοκία Ζέρβα υλοποιήθηκε μία παρέμβαση σε τμήμα 22 μαθητών στις 11 Μαΐου 2022.
Στο 7ο Δημοτικό Χαλκίδας σε συνεργασία με τη διευθύντρια κ.Αγγελική Φραντζεσκίδου υλοποιήθηκαν δύο παρεμβάσεις σε 2 τμήματα μαθητών στις 13 και 20 Μαΐου 2022. Συμμετείχαν 21 μαθητές από το ΣΤ1 και 20 μαθητές από το ΣΤ2.
Στο 3ο Δημοτικό Ψαχνών σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό του τμήματος ΣΤ, κ. Κοντογιαννίδη, υλοποιήθηκε μία παρέμβαση στις 27 Μαΐου 2022, όπου συμμετείχαν 19 μαθητές.