ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ Σ.Α.Ε.Κ. ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
27 Μαΐου, 2024
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ 1Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΨΑΧΝΩΝ
31 Μαΐου, 2024

Πρόκειται για παρεμβάσεις σε μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού, 3 διδακτικών ωρών, στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου που έχει στόχο να ενδυναμώσει τους μαθητές, συνδέοντάς τους με τις ικανότητες, τα αποθέματα και τις αξίες, σαν πηγή δύναμης και μεταμορφώσεων στη σχολική κοινότητα. Η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο αποτελεί μία διεργασία αλλαγής που κρύβει συναισθήματα φόβου και αγωνίας για το άγνωστο, για το νέο περιβάλλον και τις νέες καταστάσεις σε μία περίοδο που ήδη τα παιδιά βιώνουν τις αναπτυξιακές αλλαγές της εφηβείας. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μία περίοδο μεγαλώματος όπου θέλουν να οραματιστούν το μέλλον τους και να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις.
Οι μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν στις παρεμβάσεις προσκλήθηκαν να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν τα δυνατά τους σημεία, τα εφόδια που αποκόμισαν από το σχολείο που επρόκειτο να αφήσουν και να «ονειρευτούν» το νέο σχολείο-γυμνάσιο, φτιάχνοντας «γέφυρες» μετάβασης με υλικά τις ιδέες τους, τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους. Πιο αναλυτικά:

Στόχοι του Προγράμματος είναι:
•να βοηθήσει τους μαθητές ώστε να εκφράσουν συναισθήματα, φόβους, ανησυχίες, ελπίδες και όνειρα σχετικά με αυτό το πέρασμα από το δημοτικό στο γυμνάσιο
•να προβληματιστούν, να πάρουν εφόδια, να αναγνωρίσουν τα δυνατά τους σημεία και τις αδυναμίες τους σχετικά με αυτό και να κινητοποιηθούν, μέσα σε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίου σεβασμού, φροντίδας και ομαδικής λειτουργίας.
Οι θεματικοί άξονες του υλικού είναι:
•σύνδεση ομάδας – δημιουργία κλίματος συνεργασίας και αλληλεγγύης,
•αναγνώριση και έκφραση έντονων συναισθημάτων, προσδοκιών και ανησυχιών σχετικά με το γυμνάσιο
•ανάδειξη δεξιοτήτων που μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά στη μετάβαση στο γυμνάσιο στη φάση της προεφηβείας.

Χρησιμοποιήθηκαν βιωματικές ασκήσεις από το υλικό «Η Γέφυρα της Μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο», το οποίο προέρχεται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προληπτικών παρεμβάσεων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση «Το Σχολείο που Ονειρεύομαι» του Κέντρου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΚΑΝΑ. Συμπληρωματικά αξιοποιήθηκε και υλικό από «Γυμνάσιο Ερχόμαστε!» του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Ζωγράφου.
Πιο συγκεκριμένα, τη σχολική χρονιά 2023-24 τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης Ευβοίας πραγματοποίησαν 5 σχετικές παρεμβάσεις σε 84 μαθητές σε 5 τμήματα της στ΄τάξης, στα εξής δημοτικά:

Στο 7ο Δημοτικό Χαλκίδας
Σε συνεργασία με τη διευθύντρια κ. Αγγελική Φραντζεσκίδου υλοποιήθηκαν δύο παρεμβάσεις σε 2 τμήματα μαθητών στις 17 και 31 Μαϊου 2024. Συμμετείχαν συνολικά 36 μαθητές (ΣΤ1: 15 μαθητές, ΣΤ2: 21 μαθητές). Τον συντονισμό τους ανέλαβε η Ελένη Ευθυμιάδου και η Φραντζέσκα Ακριώτη.

Στο 1ο Δημοτικό Ν. Αρτάκης
Σε συνεργασία με τη διευθύντρια κ. Ευαγγελία Μαυρογένη υλοποιήθηκαν δύο παρεμβάσεις σε 2 τμήματα μαθητών στις 22 και 23 Μαϊου 2024. Συμμετείχαν συνολικά 27 μαθητές (ΣΤ1: 13 μαθητές, ΣΤ2: 14 μαθητές). Τον συντονισμό τους ανέλαβε η Ελένη Ευθυμιάδου.

Στο 1ο Δημοτικό Ερέτριας
Σε συνεργασία με τη δασκάλα της τάξης κ. Σταυρούλα Καρέλα υλοποιήθηκε μία δράση στο ΣΤ στις 29 Μαϊου 2024. Συμμετείχαν συνολικά 21 μαθητές. Τον συντονισμό ανέλαβε η Ελένη Ευθυμιάδου.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι στην πλειοψηφία τους οι μαθητές συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό και διάθεση στις βιωματικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκε κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας με τις συντονίστριες από το Κέντρο Πρόληψης. Το πρόγραμμα ήταν για αυτούς ένα «διάλειμμα» στην καθημερινή «ρουτίνα» του σχολείου που τους έδωσε τη δυνατότητα να εκφράσουν συναισθήματα, σκέψεις, προσδοκίες, δυσκολίες και παράλληλα το κίνητρο να λειτουργήσουν περισσότερο ομαδικά και συνεργατικά στο πλαίσιο της τάξης τους.