ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΟΜΑΔΑ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ 4Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ν. ΑΡΤΑΚΗΣ
4 Μαΐου, 2023
ΟΜΑΔΑ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ 23ΟΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
18 Μαΐου, 2023

Πρόκειται για παρεμβάσεις σε μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού, 3 διδακτικών ωρών, στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου που έχει στόχο να ενδυναμώσει τους μαθητές, συνδέοντάς τους με τις ικανότητες, τα αποθέματα και τις αξίες, σαν πηγή δύναμης και μεταμορφώσεων στη σχολική κοινότητα. Η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο αποτελεί μία διεργασία αλλαγής που κρύβει συναισθήματα φόβου και αγωνίας για το άγνωστο, για το νέο περιβάλλον και τις νέες καταστάσεις σε μία περίοδο που ήδη τα παιδιά βιώνουν τις αναπτυξιακές αλλαγές της εφηβείας. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μία περίοδο μεγαλώματος όπου θέλουν να οραματιστούν το μέλλον τους και να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις.
Οι μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν στις παρεμβάσεις προσκλήθηκαν να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν τα δυνατά τους σημεία, τα εφόδια που αποκόμισαν από το σχολείο που επρόκειτο να αφήσουν και να «ονειρευτούν» το νέο σχολείο-γυμνάσιο, φτιάχνοντας «γέφυρες» μετάβασης με υλικά τις ιδέες τους, τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους.
Χρησιμοποιήθηκαν βιωματικές ασκήσεις από το υλικό «Η Γέφυρα της Μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο», το οποίο προέρχεται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προληπτικών παρεμβάσεων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση «Το Σχολείο που Ονειρεύομαι» του Κέντρου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΚΑΝΑ. Συμπληρωματικά αξιοποιήθηκε και υλικό από «Γυμνάσιο Ερχόμαστε!» του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Ζωγράφου.
Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις του Κέντρου Πρόληψης Ευβοίας πραγματοποιήθηκαν τη σχολική χρονιά 2022-23 στα εξής δημοτικά:

Στο 25ο Δημοτικό Χαλκίδας
Σε συνεργασία με τη διευθύντρια κ. Δήμητρα Μανούσου υλοποιήθηκαν δύο παρεμβάσεις σε 2 τμήματα μαθητών στις 2 και 9 Μαϊου 2023. Συμμετείχαν συνολικά 31 μαθητές.
Στο 15ο Δημοτικό Χαλκίδας
Σε συνεργασία με τους δασκάλους των δύο τμημάτων υλοποιήθηκαν δύο παρεμβάσεις σε 2 τμήματα μαθητών στις 11 Μαϊου 2023. Συμμετείχαν συνολικά 29 μαθητές.
Στο 7ο Δημοτικό Χαλκίδας
Σε συνεργασία με τη διευθύντρια κ. Αγγελική Φραντζεσκίδου υλοποιήθηκαν δύο παρεμβάσεις σε 2 τμήματα μαθητών στις 16 και 18 Μαϊου 2023.Συμμετείχαν συνολικά 44 μαθητές (ΣΤ1: 21 μαθητές, ΣΤ2: 23 μαθητές).
Στο 1ο Δημοτικό Ν. Αρτάκης
Σε συνεργασία με τη διευθύντρια κ. Ευδοκία Ζέρβα υλοποιήθηκαν δύο παρεμβάσεις σε 2 τμήματα μαθητών στις 23 και 25 Μαϊου 2023. Συμμετείχαν συνολικά μαθητές (ΣΤ1: 17 μαθητές, ΣΤ2: 14 μαθητές).
Στο 19ο Δημοτικό Χαλκίδας
Σε συνεργασία με τους δασκάλους των δύο τμημάτων υλοποιήθηκαν δύο παρεμβάσεις σε 2 τμήματα μαθητών στις 30 Maϊου στο ΣΤ2 και στις 31 Μαϊου στο ΣΤ1. Συμμετείχαν συνολικά 32 μαθητές (ΣΤ1: 18 μαθητές, ΣΤ2:14 μαθητές).
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι στην πλειοψηφία τους οι μαθητές συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό και διάθεση στις βιωματικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα ήταν για αυτούς ένα «διάλειμμα» στην καθημερινή «ρουτίνα» του σχολείου που τους έδωσε τη δυνατότητα να εκφράσουν συναισθήματα, σκέψεις, προσδοκίες, δυσκολίες και παράλληλα το κίνητρο να λειτουργήσουν περισσότερο ομαδικά και συνεργατικά στο πλαίσιο της τάξης τους.