Η δράση στο 1ο λύκειο Χαλκίδας πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της καθηγήτριας βιολογίας κ. Παρασκευής Καραπανάγου, η οποία είναι υπεύθυνη και για τον όμιλο βιολογίας.Κατόπιν συνεννοήσεως με την ίδια πραγματοποιήθηκε μία δίωρη δράση σε ώρες λειτουργίας του ομίλου μετά τη λήξη των μαθημάτων, στις 5 Μαρτίου 2024. Συμμετείχαν 22 μαθητές.
Αρχικά έγινε ενημέρωση για την πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών και τι είδους παρεμβάσεις πραγματοποιεί ένα Κέντρο Πρόληψης. Κατόπιν, έγινε προβολή του βίντεο-σποτ με τίτλο «Σπάσε το τρίγωνο της Εξάρτησης» που έχει σχεδιαστεί από φοιτητές του Πανεπιστημίου Ηρακλείου σε συνεργασία με το ΚΠ Ηρακλείου. Ακολούθησε βιωματική δράση στην οποία οι μαθητές έφτιαξαν το δικό τους «τρίγωνο εξάρτησης» αποτυπώνοντας πάνω σε αυτό τις απόψεις τους για τους προστατευτικούς παράγοντες κατά της χρήσης ουσιών. Στη συνέχεια, πήραν μέρος σε βιωματική άσκηση για την ενδυνάμωση των προστατευτικών παραγόντων σε περιπτώσεις προσφοράς ουσιών σε ανηλίκους και αντίστασης τους σε πραγματικές καταστάσεις πίεσης. Τις περιπτώσεις αυτές τις επεξεργάστηκαν σε μικρές ομάδες και είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους, καθώς και τρόπους αντιμετώπισης ανάλογων καταστάσεων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δράση στηρίχθηκε στη θεωρητική προσέγγιση σύμφωνα με την οποία η εξάρτηση συνίσταται στη συνάντηση ενός ατόμου με μια ουσία σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Σχηματικά, αυτός ο ορισμός αποτυπώνεται μ’ ένα τρίγωνο, που οι 3 κορυφές του αποτελούν τους 3 παράγοντες της εξάρτησης (άτομο, ουσία, περιβάλλον). Συνεπώς, η αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης αφορά και στις τρεις παραμέτρους:
α)τον περιορισμό της διαθεσιμότητας των ουσιών και της επιτρεπτικότητας των εξαρτητικών συμπεριφορών,
β)την καλλιέργεια των ατομικών παραγόντων που ενισχύουν την προσωπικότητα (προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες, π.χ. αυτοεκτίμηση, ενθάρρυνση, επικοινωνία…)
γ)την ενίσχυση των περιβαλλοντικών παραγόντων και την παράλληλη μείωση των παραγόντων κινδύνου του περιβάλλοντος-οικογενειακού, σχολικού, φιλικού, επαγγελματικού, ευρύτερα κοινωνικού.