Βιωματικό Σεμινάριο με θέμα: «Αξιοποίηση των βιωματικών τεχνικών στην πρόληψη της δυσλειτουργικής χρήσης του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ”
22 Νοεμβρίου, 2019
Βιωματικό Σεμινάριο με θέμα: «Αξιοποίηση των βιωματικών τεχνικών στην πρόληψη της δυσλειτουργικής χρήσης του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών»
22 Ιανουαρίου, 2020

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Εύβοιας σε συνεργασία του Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας κ. Νεκτάριο Καντανολέων, διοργάνωσαν και υλοποίησαν βιωματικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς με θέμα: «Αξιοποίηση των βιωματικών τεχνικών στην πρόληψη της δυσλειτουργικής χρήσης του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών», την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 και ώρες 17.00 -20.00, στο χώρο του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας.

Το σεμινάριο είχε στόχο να αποτελέσει οδηγό για τους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να υλοποιήσουν παρεμβάσεις πρόληψης – βραχείες ή πιο συστηματικές – των συνεπειών από τη δυσλειτουργική χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών.

Στο σεμινάριο δόθηκε έμφαση στις βιωματικές τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν σε νέους ηλικίας 10-15 ετών, με στόχο τη διαμόρφωση προστατευτικών στάσεων και συμπεριφορών, την ανάπτυξη ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης που θα τους βοηθήσει να αξιολογούν τα μηνύματα που προέρχονται από το διαδίκτυο και, κυρίως, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν οι ίδιοι σε βιωματικές ασκήσεις  που θα μπορέσουν στη συνέχεια να υλοποιήσουν στην τάξη τους και να συζητήσουν προτάσεις και δραστηριότητες που μπορούν να αποτελέσουν προστατευτικούς παράγοντες της επίδρασης του διαδικτύου στο σχολικό πλαίσιο.

Επίσης, το σεμινάριο μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για να υλοποιήσουν  πρόγραμμα Αγωγής Υγείας στο σχολείο τους με σχετικό θέμα και προκειμένου να υποστηριχτούν οι εκπαιδευτικοί που θα το εφαρμόσουν προβλέπεται και β΄κύκλος εκπαίδευσης, καθώς και εποπτικές συναντήσεις.

Συμμετείχαν 17 εκπαιδευτικοί από 6 γυμνάσια και 3 ΕΠΑΛ της Εύβοιας, οι οποίοι δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι από τη βιωματική προσέγγιση του συγκεκριμένου θέματος.