ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ 2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΒΡΑΧΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ 1ου ΓΕΛ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
6 Μαρτίου, 2024
ΤΟ «ΟΜΑΔΟΜΑΖΕΜΑΤΑ-ΘΑΛΑΣΣΟΜΑΝΤΕΜΑΤΑ» ΣΤΟ 13Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
12 Μαρτίου, 2024

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ευβοίας πραγματοποίησε βιωματικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς του 2ου και 1ου δημοτικού σχολείου Ερέτριας, στις 6 Μαρτίου 2024, με τίτλο :
«Αξιοποιώντας δεξιότητες επικοινωνίας και διαχείρισης τάξης για την ενίσχυση ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος».
H παρέμβαση προέκυψε κατόπιν αιτήματος της Διευθύντριας του σχολείου, κ. Ελένης Μιτζιφίρη, στο πλαίσιο των ενδοσχολικών επιμορφώσεων και συμμετείχαν 21 εκπαιδευτικοί, 15 από το 2ο δημοτικό και 6 από το 1ο δημοτικό σχολείο Ερέτριας.
Στόχος του εργαστηρίου ήταν να αναδειχθεί στο πώς μπορούν οι εκπαιδευτικοί να συμβάλλουν στην δημιουργία ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος, κάτι το οποίο αποτελεί μια ανάγκη που προβάλλει όλο και πιο επιτακτική τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης τονίστηκε πως τα ασφαλή σχολεία λειτουργούν ως ισχυρός θεσμός πρόληψης της βίας, της παραβατικότητας και των εξαρτητικών συμπεριφορών, προσφέροντας ένα υγιές, προστατευτικό περιβάλλον για το μεγάλωμα των παιδιών.
Οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να σκεφτούν και να αναγνωρίσουν τις πιο συχνές δυσκολίες που συναντούν με τους μαθητές τους, τα συναισθήματα που αυτές τους δημιουργούν και το πώς επιδρούν στο εκπαιδευτικό τους έργο. Στη συνέχεια, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις δικές τους τεχνικές προσέγγισης και καλές πρακτικές που εφαρμόζουν στη διαχείριση της τάξης και να ακούσουν προτάσεις πάνω στη βελτίωση της επικοινωνίας και της σύνδεσης με τα παιδιά.
Οι συμμετέχοντες, πήραν μέρος με ενδιαφέρον στις βιωματικές δραστηριότητες του εργαστηρίου και εξέφρασαν ελεύθερα σκέψεις και συναισθήματα που βιώνουν στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας. Στο τέλος, αντάλλαξαν θετικά μηνύματα στην ομάδα, ενδυναμώνοντας τις μεταξύ τους σχέσεις μέσα ένα κλίμα χαράς και αισιοδοξίας.
Την παρέμβαση ανέλαβε από το Κέντρο Πρόληψης, η Μαρία Κίσσα.