Μετά από αίτημα της εκπαιδευτικού κ. Μαίρης Κουρκουζέλη, υπεύθυνης για την υλοποίηση προγράμματος για τη σχολική διαμεσολάβηση στο γυμνάσιο Αρτάκης πραγματοποιήθηκε βιωματικό σεμινάριο για τους καθηγητές, στις 19 Δεκεμβρίου 2024, σε τάξη του γυμνασίου. Το θέμα αφορούσε τις βασικές κατευθυντήριες αρχές που μπορούν να εφαρμόσουν οι εκπαιδευτικοί στη σχολική κοινότητα για την ειρηνική επίλυση των διαφορών και συγκρούσεων μεταξύ των μαθητών/τριών, με στόχο την αντιμετώπιση επιθετικών και εκφοβιστικών συμπεριφορών. Στο σεμινάριο έγινε παρουσίαση των ειδικών στόχων καθώς και των σταδίων εφαρμογής της σχολικής διαμεσολάβησης.
Πιο συγκεκριμένα, η σχολική διαμεσολάβηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης των συγκρούσεων και αποτελεί εναλλακτική λύση στην πειθαρχική πρακτική που ισχύει στα σχολεία, βοηθώντας στη μείωση των συγκρούσεων και των πειθαρχικών παραπομπών. Άτομα ειδικά εκπαιδευμένα στη σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί) λειτουργούν ως ουδέτεροι διαμεσολαβητές με στόχο να βοηθήσουν τα συγκρουόμενα μέρη να επιλύσουν εποικοδομητικά τις διαφορές τους. Κύρια χαρακτηριστικά στη διαμεσολάβηση είναι η χρήση δεξιοτήτων επικοινωνίας, η ανάπτυξη ενσυναίσθησης και οι δομημένες συναντήσεις. Στόχος του προγράμματος «Σχολική Διαμεσολάβηση», είναι η εφαρμογή πολιτικής πρόληψης και αντιμετώπισης συγκρουσιακών συμπεριφορών στο χώρο του σχολείου και εντάσσεται στο πλαίσιο της «επανορθωτικής δικαιοσύνης».
Συμμετείχαν 18 εκπαιδευτικοί, οι περισσότεροι από τους οποίους αξιολόγησαν ως αρκετά βοηθητική και απαραίτητη τη σχολική διαμεσολάβηση στην αντιμετώπιση και οριοθέτηση των μαθητών του σχολείου τους. Ωστόσο, εξέφρασαν την ανάγκη τους για συνεχή επιμόρφωση και υποστήριξη πάνω στη συγκεκριμένη πρακτική, καθώς και σε τρόπους προσέγγισης μαθητών/τριών που ενισχύουν το αίσθημα της αποδοχής και της ενθάρρυνσής τους, έτσι ώστε να εξομαλυνθούν και να κατευναστούν προκλητικές συμπεριφορές.