ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ Δ.Ι.Ε.Κ. ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
24 Ιανουαρίου, 2019
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
31 Ιανουαρίου, 2019

dav

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Ευβοίας πραγματοποίησε, σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας, κα Αγγελική Φραντζεσκίδου   κ. Νεκτάριο Καντανολέων αντίστοιχα, στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2019, στο χώρο του 4ου δημοτικού Χαλκίδας, βιωματικό σεμινάριο βασισμένο στο εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης «Κάπνισμα; Όχι εμείς!». Το συγκεκριμένο υλικό έχει δημιουργηθεί από τη δικτύωση και συνεργασία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας των Νομών Θεσσαλονίκης, Ξάνθης και Ροδόπης, του ΟΚΑΝΑ, του ΕΚΤΕΠΝ/ΕΠΙΨΥ και της 4ης ΥΠΕ.

Αποτελεί ένα ολιστικό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που απευθύνεται σε μαθητές ΄Δ, Έ και ΣΤ’ Δημοτικού και στοχεύει στην δημιουργία μιας πολιτικής πρόληψης του καπνίσματος στα παιδιά, εμπλέκοντας όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Βασίζεται σε θεωρητικά μοντέλα που αναδεικνύουν το ρόλο της κοινωνικής επιρροής στην έναρξη και εξάρτηση από το κάπνισμα και την αξία της ανάπτυξης και ενίσχυσης προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων του ατόμου. Όπως συμβαίνει και σε κάθε ουσιαστική προληπτική παρέμβαση σε μαθητές, στόχος είναι η διαμόρφωση θετικής στάσης των παιδιών για τη διατήρηση της υγείας τους και όχι απλά η ενημέρωσή τους για τους κινδύνους του καπνίσματος.

Το πρόγραμμα «Κάπνισμα; Όχι Εμείς!» παρακολούθησαν 8 δάσκαλοι και 10 καθηγητές, καθώς η δομή και το περιεχόμενό του επιτρέπει την υλοποίησή του και στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και ευχάριστη διάθεση στη διήμερη εκπαίδευσή τους και βρήκαν ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συνύπαρξη Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο ίδιο βιωματικό σεμινάριο. Πολλοί από αυτούς φάνηκαν πρόθυμοι να εφαρμόσουν άμεσα το υλικό στα σχολεία τους.

Το συντονισμό της παρέμβασης ανέλαβαν τα στελέχη του Κέντρου, Φραντζέσκα Ακριώτη και Μαρία Κίσσα.