ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ 15ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ν. ΑΡΤΑΚΗΣ
14 Μαρτίου, 2023
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ 6ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
24 Μαρτίου, 2023

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Ευβοίας, σε συνεργασία με τον Διευθυντή του 15ου δημοτικού σχολείου Χαλκίδας, κ. Δημήτρη Δροσάτο, υλοποίησε βιωματικό εργαστήριο στους εκπαιδευτικούς του σχολείου, στις 13 Μαρτίου 2023 με θέμα:
«Πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς και του εκφοβισμού στο σχολείο μέσα από την ενίσχυση της ομαδικότητας και της συνεργασίας μεταξύ συμμαθητών».
Στόχος του σεμιναρίου ήταν να αναγνωριστούν τα χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού και της συστηματικής επιθετικής συμπεριφοράς μεταξύ συμμαθητών και οι συνέπειες που υπάρχουν συνήθως στα εμπλεκόμενα μέλη αλλά και στο σύνολο της σχολικής κοινότητας. Οι βιωματικές ασκήσεις, στις οποίες συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί, είχαν σαν επιπρόσθετο στόχο την ανάδειξη των προστατευτικών παραγόντων που καλλιεργούν υγιείς και θετικές στάσεις στους μαθητές και παράλληλα αποδυναμώνουν τις επιθετικές συμπεριφορές. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε τεχνικές που ενισχύουν την συνεργασία και σύνδεση των μαθητών, προϋποθέσεις απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου αλλά και της προσωπικής τους εξέλιξης και ψυχικής ενδυνάμωσης.
Κατά τη διάρκεια της τρίωρης βιωματικής συνάντησης οι δάσκαλοι είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν και να επεξεργαστούν σκέψεις και προβληματισμούς πάνω στο θέμα της επιθετικότητας, των μεθόδων παιδαγωγικής προσέγγισης των μαθητών και βελτίωσης της επικοινωνίας μεταξύ τους.
Στο σεμινάριο συμμετείχαν συνολικά 19 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα του σεμιναρίου, εμπλούτισαν τη διαδικασία με τις τοποθετήσεις αλλά και τους προβληματισμούς τους και μετέφεραν στην ομάδα τις εμπειρίες τους από τη σχολική τάξη.
Το σεμινάριο ανέλαβε από το Κέντρο Πρόληψης η Μαρία Κίσσα.