ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ 2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ν. ΑΡΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΟ 9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
13 Φεβρουαρίου, 2024
ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΑΥΛΩΝΑΡΙ
19 Φεβρουαρίου, 2024

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ευβοίας πραγματοποίησε βιωματικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς του 2ου δημοτικού σχολείου Ν. Αρτάκης, στις 14 Φεβρουαρίου 2024, με τίτλο :
«Πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς και του εκφοβισμού στο σχολείο μέσα από την ενίσχυση της ομαδικότητας και της συνεργασίας μεταξύ συμμαθητών»
Η παρέμβαση προέκυψε κατόπιν αιτήματος της Διευθύντριας του σχολείου, κ. Εριφίλης Βουγιούκα, στο πλαίσιο των ενδοσχολικών επιμορφώσεων και συμμετείχαν συνολικά 14 άτομα: 12 εκπαιδευτικοί από το 2ο δημοτικό σχολείο Ν. Αρτάκης, ο Διευθυντής του 3ου δημοτικού σχολείου Ν. Αρτάκης και η ψυχολόγος του σχολείου.
Στόχος του εργαστηρίου ήταν η εκπαίδευση των δασκάλων σε βιωματικές ασκήσεις πάνω στην πρόληψη των επιθετικών συμπεριφορών και του εκφοβισμού στο σχολικό πλαίσιο. Οι δραστηριότητες του υλικού, στις οποίες συμμετείχαν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να ενισχύσουν στους μαθητές δεξιότητες όπως η ομαδικότητα, η σύνδεση, η ενσυναίσθηση και η αλληλοβοήθεια, οι οποίες αποτελούν ισχυρούς προστατευτικούς παράγοντες έναντι της επιθετικότητας. Επίσης, μέσα από την βιωματική διαδικασία δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν ελεύθερα σκέψεις και συναισθήματα πάνω στο φαινόμενο της βίας και να αντιληφθούν ποιες συμπεριφορές μπορούν να χαρακτηριστούν εκφοβιστικές και ποιες είναι οι συνέπειες τους. Τέλος, τα παιδιά ενθαρρύνονται να αναγνωρίσουν και να αξιοποιήσουν τα αποθέματα, τα θετικά στοιχεία και τις δυνάμεις που διαθέτουν ως άτομα και ως ομάδα ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην εκδήλωση επιθετικών συμπεριφορών στο σχολικό περιβάλλον.
Οι εκπαιδευτικοί, πήραν μέρος με ενδιαφέρον στις βιωματικές δραστηριότητες του εργαστηρίου, εξέφρασαν προβληματισμούς πάνω στο θέμα της διαχείρισης επιθετικών και προκλητικών συμπεριφορών των μαθητών/τριων και μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα που βιώνουν στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας. Το κλείσιμο της παρέμβασης έγινε με την παρουσίαση-από τον Διευθυντή του 3ου δημοτικού σχολείου Ν. Αρτάκης, κ. Καραγιάννη-ενός μικρού αποσπάσματος από συνέντευξη της συγγραφέως και παιδαγωγού Έλλης Αλεξίου (από την εκπομπή της ΕΡΤ «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ»). Ακούγοντας τα λόγια της «φωτισμένης» αυτής προσωπικότητας διαφάνηκε πως η καθημερινότητα του δασκάλου μπορεί να είναι δύσκολή, εξαντλητική και πολλές φορές απογοητευτική αλλά ο ρόλος του είναι διαχρονικά πολύτιμος και αναμφισβήτητα συναρπαστικός καθώς έχει ως ζωογόνο δύναμη την αστείρευτη αγάπη των παιδιών.
Την παρέμβαση ανέλαβε από το Κέντρο Πρόληψης, η Μαρία Κίσσα.