ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: «ΑΝΤΛΩΝΤΑΣ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ 4ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
27 Απριλίου, 2023
ΟΜΑΔΑ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ 4Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ν. ΑΡΤΑΚΗΣ
4 Μαΐου, 2023

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ευβοίας, σε συνεργασία με την πρώην Υπεύθυνη αγωγής Υγείας ΠΕ Ευβοίας, MSc Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, Δασκάλας δια βίου, κα Καλαθέρη Μαγδαληνή, υλοποίησε βιωματικό εργαστήριο ενδυνάμωσης και υποστήριξης, 5 τρίωρων συναντήσεων, για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα:

«Αντλώντας δύναμη και υποστήριξη μέσα από την φροντίδα των αναγκών μας».

Το εργαστήριο είχε σαν στόχο την υποστήριξη δασκάλων πάνω στον εκπαιδευτικό τους ρόλο και την ενίσχυση της ψυχικής τους ανθεκτικότητας, σε μια εποχή ιδιαίτερων προκλήσεων και αντιξοοτήτων στο σχολικό πλαίσιο. Το εργαστήριο αποσκοπούσε, μέσα από την αξιοποίηση βιωματικών τεχνικών, να διερευνήσει τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, να αναδείξει τις δυνάμεις και τα αποθέματά τους, να ενθαρρύνει την έκφραση των συναισθημάτων, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την δημιουργία ενός πλαισίου σύνδεσης, αλληλοϋποστήριξης και συν-εξέλιξης.
Πιο συγκεκριμένα, οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν οι εξής:
Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023
1η Συνάντηση: Γνωριμία-Δέσιμο ομάδας. Ανάδειξη αξιών-ικανοτήτων της ομάδας. Διερεύνηση αναγκών του εκπαιδευτικού στο σχολικό περιβάλλον.
Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023
2η Συνάντηση: Ματαιώσεις και επαγγελματική εξουθένωση. Αξιοποίηση αποθεμάτων και δυνάμεων στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας.
Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023
3η Συνάντηση: Διαχείριση κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον. Υιοθέτηση στρατηγικών επίλυσης.
Δευτέρα 3 Απριλίου 2023
4η Συνάντηση: Αξιοποιώντας τις τεχνικές του εφαρμοσμένου θεάτρου στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών: «Οι σοφοί φαροφύλακες».
*(Εμψυχώτρια της 4ης συνάντησης ήταν η κ. Γεωργία Κακαρά, Θεατρολόγος, Εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής, MSc στη Δημιουργική γραφή και στη Διδακτική του Θεάτρου)
Δευτέρα 24 Απριλίου 2023
5η Συνάντηση: Σύνδεση με προσδοκίες, επιθυμίες, όνειρα για το μέλλον. Αναστοχασμός και ανταλλαγή. Κλείσιμο ομάδας.
Οι 23 δασκάλες και ο 1 δάσκαλος, οι οποίοι προερχόταν από διάφορα δημοτικά σχολεία του δήμου Χαλκιδέων, δημιούργησαν μια πολύ δυναμική, δεμένη και ενδιαφέρουσα ομάδα που παρακολούθησε με αξιοσημείωτη συνέπεια και δέσμευση το εργαστήριο. Σε όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες, συναισθήματα και σκέψεις από την πορεία τους στο σχολείο, αντάλλαξαν καλές πρακτικές και δημιουργικές ιδέες στην προσέγγιση θεμάτων που άπτονται της σχολικής ζωής και διατύπωσαν τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες που εγείρει ο ρόλος τους. Επιπροσθέτως, συν-δημιούργησαν έναν ζεστό, ασφαλή και υποστηρικτικό ιστό σύνδεσης που ανατροφοδότησε τους στόχους και τα όνειρά τους για το μέλλον και επανανοηματοδότησε τον εκπαιδευτικό τους ρόλο αλλά και το τι νιώθουν για αυτόν.
Τα παραπάνω αποτυπώνονται με πολύ όμορφο και συγκινητικό τρόπο μέσα από τα δικά τους λόγια, όπως προέκυψαν στην τελευταία άσκηση της 5ης συνάντησης, πάνω στο ερώτημα «Γιατί είμαι εκπαιδευτικός;». Κάποια από αυτά ήταν τα εξής: «Γιατί μου αρέσει η επαφή με τα παιδιά και προσωπικά είναι η μόνη μου ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο», «για να βοηθήσω τα παιδιά να σκέφτονται και να αλλάξουν τον κόσμο», «γιατί μου αρέσει η ενασχόληση με την αγνή ψυχή των παιδιών», «γιατί λειτούργησε σαν έμπνευση ο πρώτος μου δάσκαλος», «λόγω της γιαγιάς μου», «γιατί το επάγγελμά μας ταυτίζεται με τη χαρά μας», «γιατί δεν μπορώ αλλιώς. Είναι στη φύση μου», «γιατί είμαι ένας ερασιτέχνης της προσφοράς. Ανέκαθεν ήθελα να προσφέρω», «γιατί μου αρέσει να κόβω, να χρωματίζω, αλλά κυρίως γιατί βρίσκω το παιδί μέσα μου μαγικό και συναρπαστικό», «γιατί δεν μπορώ και δεν θέλω να φανταστώ τον εαυτό μου αλλιώς…», «γιατί νιώθω όμορφα χρήσιμη…», «για να μεταδώσω ότι καλό έχω πάρει από τους δικούς μου δασκάλους», «γιατί…μπορώ!».
Το εργαστήριο έκλεισε σε ένα κλίμα χαράς, ικανοποίησης, συγκίνησης αλλά και μιας μικρής «στεναχώριας αποχωρισμού», η οποία όμως άμεσα μετασχηματίστηκε σε πρόταση για συνέχιση της ομάδας με την καινούργια σχολική χρονιά.
Την παρέμβαση από το Κέντρο Πρόληψης ανέλαβε η Μαρία Κίσσα.

Παρακάτω παρατίθενται τα links από το ιστολόγιο της κ. Μαγδαληνής Καλαθέρη, πρώην Υπεύθυνης αγωγής Υγείας ΠΕ Ευβοίας, όπου περιγράφονται αναλυτικά οι 5 συναντήσεις της παρέμβασης.

http://tritakia7chalkidas.blogspot.com/2023/02/blog-post.html – η ανακοίνωση

http://tritakia7chalkidas.blogspot.com/2023/03/blog-post.html – η 1η συνάντηση

http://tritakia7chalkidas.blogspot.com/2023/03/2.html – η 2η συνάντηση

http://tritakia7chalkidas.blogspot.com/2023/03/3.html – η 3η συνάντηση

http://tritakia7chalkidas.blogspot.com/2023/04/4.html – η 4η συνάντηση.
http://tritakia7chalkidas.blogspot.com/2023/04/5.html – η 5η συνάντηση